Planul de control comprehensiv al cancerului va fi lansat în aprilie

Planul comprehensiv de control al cancerului va fi lansat în prima parte a lunii aprilie, a declarat duminică, 21 februarie,la Pro Tv, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.

„În aprilie vom finaliza Planul comprehensiv de control al cancerului, de asta sunt absolut sigur, este şi data anunţată. Sunt modele europene, suntem într-o zonă geografică foarte clar definită care funcţionează pe anumite standarde, (…) ne-am dorit să ajungem în acest grup de ţări şi într-acolo ne îndreptăm. Este o hartă a nevoilor şi a modului prin care vom ajunge să le îndeplinim. Planul comprehensiv de control al cancerului va fi lansat în 12,13, 14 aprilie. (…) Acest plan prevede profilaxie, diagnostic, tratament, îngrijiri paliative, cercetare. (…) Este cancerul de col uterin, cancerul de sân şi cancerul colo-rectal. Nimeni în Europa nu face screening pentru alte tipuri de cancer în cadrul unor astfel de planuri comprehensive”, a spus ministrul.

Referindu-se la centrele de radioterapie, el a arătat că există deja patru buncăre pregătite, însă lipseşte aparatura necesară, procedura fiind în curs prin intermediul unui program cu Banca Mondială.

„Acolo lucrurile evoluează, condiţia este ca buncărele să fie pregătite. Există patru locaţii în care buncărele sunt pregătite şi pentru aceasta evoluează procedura cu Banca Mondială”, a susţinut ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă lipseşte aparatura pentru aceste centre, demnitarul a răspuns: „Da, dar cum v-am spus procedura Băncii Mondiale este un pic mai lungă, ea este în curs de desfăşurare”.

În ceea ce priveşte proiectul de lege din Parlament care prevede obligativitatea plătirii tratamentului de către bolnav în cazul în care acesta a refuzat la un moment dat prevenţia medicală, ministrul a exclus posibilitatea ca un astfel de sistem să funcţioneze.

„Exclud această posibilitate. Ce susţin eu sunt măsuri şi proceduri pe care le împărtăşeşte lumea din care vrem să facem parte, Comunitatea Europeană”, a spus reprezentantul MS. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata