Plasarea pe o orbită greşită a sateliţilor Galileo poate duce la întârzierea programului sistemului de navigaţie european

Cei doi sateliți Galileo, lansați vineri, 22 august, de o rachetă Soyuz din Guyana franceză, nu s-au înscris pe orbita prevăzută, arată Arianespace, ceea ce ar putea duce la întârzierea intrării în funcțiune a sistemului de navigație european care urmează să concureze GPS-ul american, transmite sâmbătă AFP.

„Observații complementare strânse după separarea sateliților de racheta Soyuz VS09 pentru Galileo FOC M1 arată o diferență între orbita atinsă și cea prevăzută”, se arată sâmbătă înr-un comunicat al societății Arianespace, care adaugă că „se desfășoară investigații” în acest sens.

„Sateliții au fost plasați pe o orbită mai joasă decât cea prevăzută. Echipele noastre analizează în prezent impactul pe care l-ar putea avea acest lucru asupra sateliților”, se mai spune în comunicatul menționat. Societatea nu a dat deocamdată nicio informație despre posibilitatea unei corectări a traiectoriei celor doi sateliți.

Europenii au vrut să aibă propria lor tehnologie, independentă de sistemul militar american GPS, iar programul de instalare a sistemului de navigație, cu o valoare de 5 miliarde de euro, este finanțat 100% de Comisia Europeană și pus în aplicare de ESA (Agenția spațială americană).

Sistemul era prevăzut inițial să intre în funcțiune în 2008, cu un cost de 3,2 miliarde de euro, dar programul (în cadrul căruia primii sateliți au fost lansați în octombrie 2011), a înregistrat întârzieri și creșteri de preț. În octombrie 2013, firma germană OHB, care urma să construiască 22 de sateliți, s-a văzut nevoită să ceară sprijinul concurenților săi francezi pentru a recupera întârzierile la livrare. Arianespace a anunțat joi lansarea, „începând din 2015”, a 12 noi sateliți, „pentru a accelera desfășurarea” programului Galileo. Până în 2017, sistemul urmează să dispună de 24 de sateliți operaționali, la care se vor adăuga șase sateliți de rezervă. Sistemul este prevăzut să fie în întregime operațional în 2018.

Operând la o altitudine mai ridicată decât GPS, sateliții Galileo au un unghi de înclinare mai mare, lucru foarte util în orașe, deoarece cu cât semnalul este mai sus cu atât este mai vizibil de utilizatorii de la sol. Sateliții Galileo sunt echipați cu cele mai bune ceasuri atomice utilizate vreodată în navigație, cu o precizie de o secundă la trei milioane de ani. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata