Plăţile pentru crescătorii de animale încep în 25 mai; subvenţiile pot ajunge şi la 500 de euro pe cap de vacă

Plăţile pentru crescătorii de animale vor începe în data de 25 mai, iar România va avea subvenţii foarte mari, cel puţin la bovine, unde este posibil ca sprijinul să ajungă şi la 500 de euro pe cap de vacă, a declarat, marţi, 29 martie, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la un eveniment de profil.

„Din programarea pe care o avem pentru cei care au numai animale, plăţile vor începe din 25 mai. Vă garantez că acest termen se va respecta şi, în mod cert, în cel mai scurt timp vor fi efectuate plăţile. Într-adevăr, producătorul nu poate fi mulţumit pentru că în anii anteriori se plăteau mai devreme. Asta este vestea mai puţin bună — că începem la 25 mai, însă vestea bună este că la bovine, cel puţin, România va avea subvenţii foarte mari. Am discutat chiar zilele trecute cu Comisia Europeană şi putem ajunge teoretic, posibil şi practic, chiar către 500 de euro la sprijinul cuplat în zootehnie pe cap de vacă. Nu intru în amănunte de ce şi cum, dar, repet, sumele vor fi foarte bune. Cert este că în viitor nu vor mai fi nici întârzieri”, a spus Irimescu.

Acesta a precizat că o altă veste bună pentru fermieri se referă la accesul pe păşuni pentru asociaţiile şi cooperativele constituite cu „bune intenţii”, nu doar pentru accesarea fondurilor europene.

„Iniţial, conform unei interpretări pe fermierul activ, am vrut să scoatem accesul pe păşuni al asociaţiilor şi cooperativelor, iar, ulterior, am studiat mai pe îndelete ce se întâmplă şi am ajuns la concluzia că vom permite accesul în continuare, pentru că este nevoie de acele cooperative constituite cu bune intenţii, pentru a face ceva pentru membrii cooperativelor — şi asta ne dorim cu toţii. Am mai spus că un Anuar al cooperativelor din anul 1938 arată că erau peste 500 de cooperative mari în România, în agricultura de atunci”, a precizat ministrul.

Conform anunţurilor anterioare făcute de şeful MADR, plata subvenţiilor pentru sectorul vegetal va începe din 8 aprilie, iar din 25 mai se vor face plăţi pentru cei din zootehnie, care deţin doar animale. Termenul limită pentru finalizarea plăţilor, conform regulamentelor europene, este 30 iunie.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a participat, marţi, la conferinţa PRIA Agriculture, o reală platformă de dezbatere între autorităţi, fermieri şi companiile care îşi desfăşoară activitatea în acest sector. Evenimentul a fost însoţit în premieră în acest an de gala „Women in Agriculture”, prilej cu care au fost recunoscute eforturile şi contribuţia femeilor la acest sector important al economiei româneşti. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata