Plumb: 20.000 de mame şi 50.000 de pensionari sunt vizaţi de amnistia fiscală

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunțat luni, 8 septembrie, la Palatul Parlamentului că în jur de 20.000 de mame, 50.000 de pensionari și 25.000 de bugetari vor beneficia de amnistia fiscală.

Ea a explicat că fiecare dintre cele două legi adresate persoanelor aflate în concediu de creștere a copilului și pensionarilor are două componente: una care suspendă plata debitelor și o alta prin care sunt restituite sumele deja returnate statului.

Toate debitele sunt calculate începând cu data de 1 ianuarie 2011.

Astfel, în ceea ce privește mamele care au beneficiat de indemnizații calculate în mod eronat, sunt 12.500 care ar fi trebuit să restituie statului anumite sume și alte 8.000 care au făcut-o deja. Ea a arătat că acestora din urmă li se vor înapoia banii eșalonat. Săptămâna trecută, ministrul Rovana Plumb declara că în cazul mamelor cuantumul restituirilor ajunge la 50 de milioane de lei.

„În ceea ce privește pensionarii, primul dispozitiv se referă la scutirea de la plata debitelor care sunt în curs, și aceasta înseamnă 30.000 de pensionari, un cuantum de 65 de milioane de lei. Cei care au apucat deja să plătească și intră în al doilea dispozitiv al legii, respectiv restituirea, sunt 50.000 de pensionari, cu o sumă de 350 de milioane de lei”, a adăugat ministrul Muncii.

Rovana Plumb a precizat că restituirea sumelor deja achitate se face în tranșe egale, pe o perioadă de cel mult cinci ani, începând de la 1 ianuarie 2015.

Senatul a adoptat la 1 septembrie proiectul de lege privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, constituite în sarcina pensionarilor, cu amendamentul că sumele deja recuperate vor fi restituite eșalonat.

Potrivit amendamentului, sumele provenite din debitele recuperate de la pensionari începând cu data de 1 ianuarie 2011 și până la data intrării în vigoare a prezentei legi se restituie eșalonat pe o perioadă de cinci ani calendaristici începând de la data de 1 ianuarie 2015 prin plăți anuale egale.

„Restituirea se realizează pe baza cererilor de către pensionar la casele județene de pensii, Casa de Pensii a Municipiului București, respectiv casele de pensii sectoriale. Nedepunerea cererii atrage nerestituirea sumelor. Sumele ce urmează a fi restituite nu se actualizează cu indicele inflației și nu sunt purtătoare de dobânzi, penalități de întârziere sau majorări de întârziere după caz”, a precizat senatorul PSD Liviu Pop.

De asemenea, tot atunci, plenul Senatului a adoptat și proiectul de lege care prevede amnistierea mamelor care au beneficiat de indemnizații pentru creșterea copilului calculate în mod greșit.

Și în acest caz, senatorii au adoptat un amendament prin care sumele provenite din debitele recuperate începând cu data de 1 ianuarie 2011 și până la data intrării în vigoare a legii în discuție să se restituie eșalonat pe o perioadă de cinci ani începând cu data de 1 ianuarie 2015, prin plăți anuale egale.

Senatul a modificat la 1 septembrie și legea privind exonerarea de la plata unor sume de către cadre didactice din județul Hunedoara, trimisă spre reexaminare de șeful statului, și, printr-un amendament admis, a generalizat aplicarea actului normativ și la alte categorii de bugetari.

Proiectele de lege privind amnistia fiscală urmează să intre în această săptămână în discuția plenului Camerei Deputaților. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata