PMI şi Draghi pun investitorii pe jar

  • BCE confirmă cele mai sumbre temeri

„Echipa BCE şi comitetele sale relevante din cadrul Eurosistemului au accelerat preparativele tehnice pentru noi măsuri care vor putea, dacă este necesar, să fie puse în aplicare la momentul oportun”, declara preşedintele BCE, Mario Draghi, la finalul reuniunii din 4 decembrie a board-ului băncii.

Acesta a fost răspunsul fără echivoc al BCE la temerile legate de ameninţarea contracţiei economiei europene la începutul anului viitor. O frază care însă a basculat complet tabloul optimist afişat de pieţele de capital înainte de conferinţa de presă a preşedintelui Draghi. În scurt, timp în cvasitotalitatea lor, pieţele de acţiuni europene au trecut pe roşu. În acelaşi timp, dincolo de Atlantic, pieţele americane deschideau şedinţa de tranzacţionare în scădere.

Reacţia investitorilor a fost justificată şi de faptul că BCE anunţa revizuirea în scădere a inflaţiei pentru 2014 (de 0,5% faţă de un aşteptat 0,6%) şi de 0,7% pentru 2015 (faţă de 1,1%). În acelaşi timp, rata inflaţiei pentru 2016 a fost revizuită la valoarea de 1,3% faţă de cea estimată de 1,4%.

Mai mult, Mario Draghi a ţinut să sublinieze că aceste perspective se pot înrăutăţi din cauza faptului că în cadrul estimărilor nu a fost luat în calcul declinul” semnificativ” al preţului petrolului, care a atins în ultimele săptămâni valoarea de 70$/baril. Din acest motiv, BCE va reevalua la începutul lui 2015 măsurile luate în cadrul politicii monetare şi va lua măsuri suplimentare: “Vom evalua de asemenea impactul crescut al evoluţiei preţului petrolului asupra tendinţei inflaţiei pe termen mediu în zona euro”, preciza Draghi.

Pe de altă parte, şeful BCE anunţa că “mai multe opţiuni de relaxare cantitativă (numele procesului de răscumpărare a activelor practicat de băncile centrale, n.n.) sunt studiate de Consiliul Guvernatorilor”, precizând că “sunt încă multe lucruri de făcut (…), membrii Consiliului Guvernatorilor ramanând solidari în determinarea lor de a utiliza instrumentele nonconvenţionale suplimentare în limitele mandatului lor”. Conform declaraţiilor lui Mario Draghi, aceste măsuri ar putea fi decise la “începutul” lui 2015 şi nu este nevoie de unanimitatea Consiliului pentru a fi validate.

  • Investitorii intră în panică

Declaraţiile lui Mario Draghi s-au constituit într-un veritabil duş rece pentru investitori. Faptul că acesta nu a anunţat ferm lansarea unui program de relaxare fiscală similar cu cel practicat în ultimii ani de FED a făcut ca investitorii să-şi reconsidere rapid poziţiile. Astfel, dacă înainte de ora de începere a conferinţei de presă a preşedintelui BCE, pieţele de acţiuni erau optimiste, pe parcursul derulării acesteia investitorii au început să-şi închidă poziţiile, părăsind, în grabă, ringul bursier. Elocvente ni s-au părut graficele evoluţiei principalilor indici bursieri prezentate în continuare:

În contrapartidă, tabloul sumbru creionat de Draghi pentru evoluţia economiei europene în 2015 a stimulat cumpărătorii din piaţa FOREX, paritatea EURO/USD inversându-şi trendul descendent, ceea ce lasă impresia că jucătorii de pe piaţa monetară par a începe să-şi recâştige încrederea în capacitatea BCE de a susţine moneda europeană.

În acelaşi timp, preţul aurului, după o corecţie severă înregistrată în debutul conferinţei de presă a lui Draghi, revine pe un trend ascendent, dar care anunţă, mai curând, intrarea într-o mişcare laterală a preţului decât o revenire a acestuia pe un trend ascendent (de altfel sunt din ce în ce mai numeroşi cei care văd preţul aurului format din trei cifre).

Nici preţul petrolului invocat în discursul său de preşedintele BCE nu a rămas insensibil la declaraţiile acestuia: după o scurtă relansare consemnată în debutul conferinţei de presă, pe fondul incertitudinilor anunţate de BCE referitor la dinamica economiei europene în anul 2015, preţul petrolului a revenit pe trendul descendent de care se află de ceva timp.

Fără a anticipa ce se va întâmpla în zilele următoare, declinul PMI pentru luna noiembrie, coroborat cu declaraţiile de presă ale preşedintelui BCE, Mario Draghi, par a anunţa schimbări profunde pe pieţele de capital. Rămâne de văzut cât de profunde vor fi însă acestea deoarece pe zi ce trece ne apropiem de perioada sărbătorilor de iarnă în care, prin tradiţie, activitatea investitorilor se reduce la minim, apărând astfel şansa reală ca tabloul sumbru creionat în materialul de faţă să poate fi privit într-o altă lumină, mai optimistă.

Dănuţ Dudu

 Prezentul material nu reprezintă decât opinia autorului şi nu constituie recomandări de investiţie. Orice decizie luată de cititori în acest sens se face pe propria răspundere fără a putea fi invocat acest material informativ.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata