Poezia de debut a lui Mihai Eminescu a dispărut

Scandalul cărţilor valoroase dispărute de la Biblioteca judeţeană din Oradea ia amploare. Conducerea instituţiei a descoperit că lipseşte şi poezia de debut a poetului Mihai Eminescu, notează digi24.ro.

Este vorba despre singurul număr al revistei Familia aflat în posesia bibliotecii, care conţine poezia de debut a lui Mihai Eminescu, „De-aş avea”. Pagina cu poezia este ruptă. Nu se ştie cine anume a luat-o şi ce s-a întâmplat cu ea.

Mihai Eminescu a debutat în revista orădeană Familia pe 9 martie 1866. Se pare că un duplicat al revistei de la acea dată ar exista şi la Cluj-Napoca. Bibliotecarii din Oradea încearcă de un an şi jumătate să rezolve misterul dispariţiilor a sute de volume din colecţii rare, care aparţin patrimoniului cultural al României.

Specialiştii au început inventarul celor aproape 130.000 de cărţi ce fac parte din fondul special al Bibliotecii Judeţene şi au stabilit că aproximativ 500 dintre ele nu mai există. Numărătoarea volumelor se va termina în 2015 şi abia apoi poliţia va începe o anchetă ca să afle ce s-a întâmplat cu obiectele de patrimoniu dispărute.

Mihai Eminescu – De-aş avea

De-aş avea şi eu o floare
Mândră, dulce, răpitoare,
Ca şi florile din mai,
Fiice dulce-a unui plai,
Plai râzând cu iarbă verde,
Ce se leagănă, se pierde,
Undoind încetişor,
Şoptind şoapte de amor;

De-aş avea o floricică
Gingaşă şi tinerică,
Ca şi floarea crinului,
Alb ca neaua sânului,
Amalgam de-o roz-albie
Şi de una purpurie,
Cântând vesel şi uşor,
Şoptind şoapte de amor;

De-aş avea o porumbiţă
Cu chip alb de copiliţă,
Copiliţă blândişoară
Ca o zi de primăvară,
Câtu-ţi ţine ziuliţa
I-aş cânta doina, doiniţa,
I-aş cânta-o-ncetişor,
Şoptind şoapte de amor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata