Poliţiştii rutieri le recomandă şoferilor utilizarea anvelopelor de iarnă

Poliţia Rutieră atenţionează conducătorii auto că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei şi le pune în vedere că dacă deţin autovehicule cu greutatea de peste 3,5 tone acestea trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

„Întrucât vântul puternic afectează întotdeauna buna desfăşurare a circulaţiei rutiere, vă recomandăm să sporiţi atenţia pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.

Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare”, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei.

Poliţiştii le mai recomandă şoferilor să evite acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, să folosească frâna de motor atunci când se rulează pe un carosabil alunecos, să folosească lumini de întâlnire permanent pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă, să cureţe farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului.

Totodată, poliţiştii recomandă respectarea indicaţiile agenţilor de circulaţie şi a lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenţiei echipajelor de deszăpezire şi a autosalvărilor.

„Poliţia Română a luat măsuri pentru ca traficul rutier să se desfăşoare în siguranţă. Poliţişti de la rutieră şi de la ordine publică acţionează pentru fluidizarea traficului şi prevenirea evenimentelor rutiere, în contextul avertizărilor meteorologice de cod portocaliu de ninsori şi viscol”, se mai scrie în comunicat.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizări de ninsori viscolite şi răcire accentuată pentru intervalul 24 ianuarie, ora 18,00 – 26 ianuarie, ora 18,00 care vizează 27 de judeţe. Conform avertizării, în prima parte a intervalului, ninsorile vor fi abundente în cea mai mare parte a Olteniei (judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj şi Vâlcea), unde stratul de zăpadă va depăşi local 30 – 40 de cm, iar vântul va sufla cu peste 70 de km/h, viscolind şi troienind zăpada. În cursul zilei de sâmbătă şi în noaptea de sâmbătă spre duminică, viscolul se va intensifica în Muntenia, iar în judeţele Giurgiu, Călaraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila şi Ilfov, precum şi în Bucureşti, temporar vor fi rafale ale vântului de peste 75-80 de km/h, va ninge abundent, iar ninsoarea va fi puternic viscolită. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata