Polonezii se tem o invazie rusească

 

Polonezii sunt cel mai mult îngrijorați de independența lor națională decât în orice alt moment după 1991, la scurt timp după prăbușirea comunismului în regiune, și 80% consideră Rusia principala amenințare, arată un sondaj citat vineri de Reuters.

Cei mai mulți dintre cei intervievați ar dori ca NATO să mărească prezența sa militară în Polonia, potrivit sondajului CBOS preluat de mass-media locală.

Sondajul arată că 47% văd un risc pentru independența națională — cel mai ridicat nivel din istoria sondajului datând din 1991 — din cauza crizei din Ucraina.

În decembrie anul trecut, înainte de escaladarea tensiunilor în Ucraina, sondajul arăta că unul din șapte polonezi vedea un risc pentru independență.

Anexarea Crimeii de către Rusia a provocat cea mai gravă criză în relațiile Est-Vest de după Războiul Rece și a ridicat temeri printre membrii NATO din regiune, inclusiv Polonia, asupra propriei lor
securități, notează Reuters.

80% din respondenți au declarat că Polonia ar trebui cel mai mult să se teamă de Rusia și 7% că Germania este principala amenințare.

Polonia a declarat că ar dori ca NATO să staționeze permanent un număr semnificativ de trupe în țară, ignorând orice obiecții pe care Rusia le-ar putea avea în acest sens.

Sondajul CBOS a arătat că 64% dintre respondenți ar vrea ca NATO să-și mărească prezența militară în Polonia, cu 43% declarând că acest lucru ar trebui să fie temporar și 21% dorind să fie permanent. 25% au fost împotriva creșterii prezenței NATO în Polonia.

Mulți polonezi consideră comunismul impus de sovietici una dintre cele mai mari catastrofe din istoria națiunii. Sistemul a fost răsturnat în 1989, după mai mult de 40 de ani.

Sondajul a fost efectuat între 3 și 9 aprilie pe un eșantion de 1.028 de adulți polonezi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata