Pomicultura are prevăzute 260 de milioane de euro în noul PNDR; 40 de milioane de euro pentru procesare

Programul de reconversie în pomicultură are prevăzute fonduri totale de 260 de milioane de euro în noul PNDR 2014-2020, din care o sumă 40 de milioane de euro va fi alocată pentru prelucrarea şi comercializarea produselor obţinute, a declarat  secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.

„În noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 avem alocată o sumă de 220 de milioane de euro pentru modernizarea şi reconversia plantaţiilor pomicole şi alte 40 de milioane de euro pentru prelucrarea şi comercializarea produselor obţinute. Programul face parte din măsura investiţii în active fizice, fosta măsură 121 din actualul PNDR, pe care o vom deschide în luna mai din acest an. Sub-măsura de pomicultură va fi deschisă însă numai când vom avea aprobarea pe PNDR şi va apărea ghidul”, a spus Botănoiu.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, prin sub-programul de pomicultură vor putea fi reabilitate în jur de 35.000 de hectare de plantaţii pomicole, iar obiectivul instituţiei este ca, până în anul 2020, România să atingă o suprafaţă de 200.000 de hectare cu livezi, de la circa 140.000 hectare în prezent, din care 60.000 de hectare sunt în declin.

Patrimoniul pomicol românesc a înregistrat un continuu declin îi ultimii cinci ani, de la 207.000 hectare la numai 142.200 hectare ocupate în prezent. Lipsa investiţiilor în domeniu a adus multe livezi în declin şi paragină.

Potrivit datelor MADR, producţia totală de fructe în anul 2012 a fost de circa 1,2 milioane de tone, cele mai importante fiind producţiile de mere – 435.414 tone tone şi de prune – 424.000 tone. Producţia internă asigură 70% din necesarul de consum estimat la 1,4 milioane de tone.

Specialiştii din pomicultură afirmă că producţia de fructe realizată în România nu reflectă potenţialul real al ţării, principalele cauze fiind determinate de faptul că 90% din fermele existente sunt mai mici de trei hectare, deşi ar trebui să existe ferme viabile de 10 – 20 de hectare. De asemenea, există un grad redus de dotare a exploataţiilor cu mijloace tehnice moderne de producţie şi recoltare.

România are alocată o sumă de 8,015 miliarde de euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), pentru următorii şapte ani, aceste sume fiind orientate de autorităţi către 14 măsuri principale. Cele mai consistente fonduri din noul PNDR vor fi distribuite către măsura privind investiţiile în active fizice, care are prevăzute fonduri de 2,057 miliarde de euro, şi care include sub-măsurile dedicate modernizării fermelor, procesării şi infrastructurii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata