Ponta: Amânarea majorării accizei la motorină cu trei luni de la 1 aprilie, singurul lucru acceptat de FMI

Amânarea majorării accizei la motorină cu trei luni de la 1 aprilie este singurul lucru pe care FMI îl acceptă iar în cazul în care o astfel de măsură va fi luată, se estimează că golul de încasări la buget urmează să ajungă la 1,1 miliarde de lei până la 1 iulie, a afirmat premierul Victor Ponta miercuri.

„Este singurul lucru pe care FMI-ul îl acceptă (amânarea cu trei luni a majorării accizei la motorină de la 1 aprilie – n.r.), e maximum. Mai discutăm. Ideea era să facem un compromis, să avem totuşi şi semnătura preşedintelui”, a declarat Ponta după Comandamentul de iarnă de la Palatul Victoria.

Ponta a explicat că în cazul în care se va decide asupra unei asemenea măsuri, golul de încasări la buget va fi de „1,1 miliarde de lei până la 1 iulie” şi că „acum golul este de 670 de milioane de lei”.

Despre compensarea golului bugetar intervenit prin neaplicarea majorării accizei la carburanţi cu încasările din taxa pe construcţii speciale, premierul a spus că acest lucru se va şti sigur în luna iunie.

„Estimările sunt mult mai mari decât ale FMI-ului, dar până nu ai banii, nu poţi să compensezi, pentru că sunt estimări. Problema e că nu poţi să ai datele decât pe 30 iunie. Atunci ai datele cu adevărat, până atunci ai estimări. De exemplu, acum pe ianuarie înţeleg că se depăşeşte planul de încasări. Nu ai cum să ştii, poate în februarie e mai puţin. Practic, pe 30 iunie ştii de fapt cât este exact necesar şi dacă e vorba de rectificare pozitivă sau negativă”, a precizat premierul.

Ponta a adăugat că la „trimestrializare” vor fi amânate „cheltuieli de la CNADNR, pentru că taxa (pe carburanţi – n.r.) acolo se ducea în principal”.

„Şi atunci, cel puţin pe primul semestru o să cheltuiască mai puţin CNADNR. Asta e viaţa”, a spus premierul.

Victor Ponta a menţionat în context că va mai avea o întrevedere cu delegaţia FMI, CE şi BM prezentă la Bucureşti înainte ca reprezentanţii organismelor internaţionale să-şi încheie misiunea în România, cel mai probabil luni.

Întrebat dacă preşedintele Traian Băsescu va semna documentele cu organismele internaţionale în cazul în care măsura va fi luată, Ponta a răspuns că nu ştie.

„Nu ştiu dacă semnează, preşedintele a rămas pe poziţia că nu semnează nimic”, a afirmat premierul.

Fiind întrebat dacă a discutat cu preşedintele despre acest subiect, Ponta a spus că va discuta cu şeful statului în contextul şedinţei CSAT convocată pentru duminică.

Legat de şedinţa CSAT, premierul a spus că va prezenta raportul despre implicarea instituţiilor abilitate în urma accidentului aviatic din Apuseni întocmit de vicepremierul Gabriel Oprea, document care are caracter secret şi că partea transmisă presei reprezintă doar un rezumat care a putut fi făcut public. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. vlad tepes spune

    Asta dovedeste ca premierul Romaniei este FMI-ul, iar idiotul de Ponta este doar un copilot si un penibil jucator de baschet.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata