Ponta: Cel mai mare rău care s-a făcut României a fost Legea 247/2005 privind retrocedările

Premierul Victor Ponta a afirmat, luni, 25 august, la RTV, că răul cel mai mare care s-a făcut României a fost Legea 247/2005, inițiată de Monica Macovei, având în vedere numărul mare de cazuri de retrocedări ilegale, de care se fac vinovați parțial și unii judecători, dovediți în acest sens de anchete ale DNA.

„Am spus-o tot timpul și o spun în continuare din experiența mea politico-juridică. Cel mai mare rău care s-a făcut vreodată României s-a făcut prin Legea 247/2005, legea Macovei, prin care nu doar că am retrocedat foștilor proprietari, ceea ce până la un punct, sigur nu a făcut nimeni lucrurile astea în țările ex-comuniste, dar să zicem că până la un punct a fost în regulă. Am retrocedat școli, spitale, secții de Poliție, și am retrocedat teren în final cât de vreo două ori teritoriul României, 12 milioane de hectare în plus decât există în România. Din acest motiv, aici fac o paranteză, tocmai inițiatoarea legii de retrocedare a locuințelor, a proprietăților către foștii proprietari, doamna Macovei, a câștigat o casă a unui fost proprietar”, a spus Victor Ponta, la România tv.

Premierul a adăugat că la începutul lui 2013, după câștigarea alegerilor de către USL, primul act normativ pe care și-a angajat răspunderea Guvernul Ponta „a fost Legea 165/2013 care a oprit definitiv orice formă de retrocedare”.

„Drepturile litigioase și proprietățile au fost impozitate cu 85% și am încercat să oprim acest fenomen prin care România a fost jefuită. Nu l-am oprit cu totul, pentru că încă există procese în instanță, încă există decizii ale judecătorilor care trec peste această lege”, a mai spus Ponta.

Premierul a susținut că „10%-15% din cele mai profitabile societăți, companii naționale gen Hidrolelectrica, Romgaz și Transgaz, au trecut pe degeaba la Fondul Proprietatea”.

Întrebat cum vor răspunde cei implicați în retrocedările ilegale Ponta a spus: „Am să vă răspund astfel decât domnul Băsescu care a zis la un moment dat: toți trebuie să răspundă în fața legii. Nu, atenție, toți cei care încalcă legea trebuie să răspundă”.

Premierul a mai afirmat că numai din ce a văzut că s-a întâmplat în cazul unei localități din Arad, Nadeș, în cazul căreia un judecător a dispus retrocedarea, relevă un adevăr și anume acela că „multe dintre retrocedările ilegale, cele mai mari și cele mai cusute cu ață albă, au fost prin hotărâri judecătorești”.

„Au fost hotărâri definitive și irevocabile, care după aceea se intabulează. Deci, dacă m-ați întreba, și v-o spun, ca prim-ministru nu am voie, dar poate ca viitor președinte o să am voie în baza rolului președintelui de a media între Puterile statului, care e soluția. Soluția este ceea ce s-a întâmplat la Arad, acolo unde justiția, pentru că DNA face parte din sistemul de justiție, nu, a atacat exact zonele din justiție, un judecător, cazul de la Nadeș, dar mai sunt multe cazuri asemănătoare care au încurajat și au retrocedat în mod ilegal. Altfel eu nu pot să vin de la Guvern sau de la Președinție sau de la Parlament. Am venit în 2013 cu legea care a stopat, dar mai departe ceea ce s-a întâmplat în justiție doar ei pot să facă curățenie”, a explicat Victor Ponta. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata