Ponta: Dacă va trebui să îl numesc pe Băsescu premier în 2016, îmi dau demisia din funcţia de preşedinte

Premierul Victor Ponta a declarat vineri că în cazul în care în 2016 Traian Băsescu va câștiga alegerile parlamentare cu o majoritate absolută, iar el va fi președinte, își va da demisia din funcție pentru a nu fi nevoit să îl numească pe Băsescu premier.
„Fiecare dintre cei 23 de milioane de români care pot fi prim miniștri, dacă eu voi fi președinte, pe unul singur nu îl voi numi, acela este Traian Băsescu pe care nu l-aș numi niciodată. Dar nu îl pun pentru că nu vreau eu, cum spunea el în 2012 că nu mă pune pe mine, dacă domnul Băsescu va câștiga alegerile parlamentare în 2016 cu o majoritate absolută, ceea ce ar însemna că asta e dorința poporului, aș demisiona din funcția de președinte și președintele interimar îl va numi probabil pe domnul Băsescu. De asta spun că nu l-aș numi eu personal în niciun fel de variantă, dar nici nu aș spune că nu recunosc votul oamenilor. Domnul Băsescu avea și el această variantă în 2012, să demisioneze și să-l numească altcineva pe Ponta premier, nu a ales-o, eu așa aș face”, a spus Ponta, la Adevărul Live.

Premierul a adăugat, întrebat dacă ia în calcul numirea ca premier a lui George Maior, că în cazul în care va ajunge președinte va discuta cu coaliția de guvernare, iar persoana care va avea sprijinul parlamentar va fi desemnată prim ministru.

„Îmi mențin ideea că nu trebuie, și probabil nu va fi unul dintre liderii PSD, pentru că o conducere politică trebuie să reprezinte cât mai mult din sectoarele societății. În același timp însă trebuie să fie o persoană pe care eu ca președinte o voi sprijini, pentru că sistemul constituțional românesc așa a fost construit în 1991, sper să îl schimbăm în 2015, dar deocamdată este construit în așa fel încât dacă președintele și primul ministru lucrează împreună poți să miști țara, dacă cei doi se sabotează de pierdut are România. Sper să schimbăm acest sistem în 2015 și să nu mai avem asemenea căsnicii din obligație”, a menționat premierul.

Ponta a precizat că vicepremierul Liviu Dragnea este de acord ca viitorul premier să nu fie din PSD, el fiind partenerul său politic încă din 2010.

„Deocamdată am câștigat toate bătăliile pe care le-am dat împreună și nu văd de ce ar trebuie să schimbăm acest lucru”, a încheiat premierul. (AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata