Ponta: Declaraţiile lui Băsescu privind un eventual ajutor armat pentru Ucraina, un gest de iresponsabilitate

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, 4 septembrie, la Antena 3, că declarațiile de săptămâna trecută ale președintelui Traian Băsescu privind un eventual ajutor armat pentru Ucraina reprezintă un gest de iresponsabilitate.

„Pur și simplu vreau să spun ce aș face eu dacă aș fi președinte. În primul rând, să spui că dai arme într-un conflict neconvențional, pentru că acolo nu este armata ucraineană contra armata rusă, e armata ucraineană contra unor forțe separatiste, deci să spui că dai arme este un gest de inconștiență, un gest de iresponsabilitate. Care a fost imediat sancționat de către toată lumea. Ați auzit foarte clar ce a spus și Donald Tusk și Van Rompuy: noi sprijinim Ucraina, dar nu vrem să punem gaz pe foc. A spus-o secretarul general ONU, a spus-o toată lumea. De altfel, Traian Băsescu declarația războinică de la București de vineri nu a mai făcut-o sâmbătă la Consiliul European că probabil și-a dat seama că îi spune cineva: ‘domn’e, ești nebun, noi ce să facem, să punem gaz pe foc acolo ?'”, a declarat premierul, întrebat dacă declarațiile președintelui Traian Băsescu cu privire la un eventual ajutor de armament pentru Ucraina ar putea fi considerate drept provocatoare din partea Federației Ruse.

Victor Ponta a adăugat că o asemenea declarație este o „iresponsabilitate pentru că, de fapt, oferă pretextul pe care, probabil, îl așteaptă Federația Rusă”.

„Să zică: ‘iată, noi ne apărăm de armele date de Băsescu și atunci intervenim și noi’.

Deci e un gest de maximă iresponsabilitate, nu ai voie să faci așa ceva până nu te consulți cu toți aliații. Inclusiv dacă dăm arme în Afganistan. Să știți că este un Acord între toți aliații, cu SUA, care spune cum pregătim Armata afgană, sau cum pregătim Armata irakiană. Nu se trezește unul singur să spună ceva și a doua zi să ia înapoi. Eu cred că președintele României are obligația, atunci când vorbește, când deschide gura, mai ales pe probleme de politică internațională să fie absolut convins că ceea ce spune el va spune și secretarul general NATO și cu primul-ministru al Poloniei pentru că altfel arătăm ca o țară neserioasă”, a mai declarat premierul.

Președintele Traian Băsescu a declarat vinerea trecută înainte de plecarea la Consiliul European că va susține la reuniunea liderilor europeni sprijinirea Ucrainei cu echipamente militare pentru ca această țară să poată face față agresiunii Federației Ruse, cât și o nouă etapă de sancțiuni pentru Rusia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. vasie spune

    doi rahati,care nu stiu altceva decat sa se injure, si cica, sunt primii oameni in stat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata