Ponta despre situaţia din Crimeea: Cel mai mare pericol de securitate pentru România după 1989

Premierul Victor Ponta a declarat duminică, 23 martie, la Antena 3, că situaţia din Crimeea este cel mai mare pericol de securitate pentru România de după 1989, însă reprezintă şi o oportunitate de reapropiere a Republicii Moldova de Europa şi NATO.

„Cred că este cel mai mare pericol de securitate pentru România şi pentru regiune, de după 1989. Categoric acest lucru. Să ai un conflict rece, deocamdată. Să dea Dumnezeu să nu fie cald în perioada următoare. Evident că este pentru prima dată când ne dăm seama cât de important este că suntem în NATO, în UE şi că orice pericol, oricât de mare, nu suntem singuri. Suntem într-o familie politico-militară extrem de importantă”, a spus Ponta.

Premierul susţine că acest conflict din Crimeea este şi o oportunitate de apropiere a Moldovei faţă de NATO şi faţă de UE.

„În acelaşi timp, eu văd că este cea mai mare oportunitate. Știţi că se spune de multe ori că pericolul înseamnă şi oportunitate. Este cea mai mare oportunitate de după 1990. Pentru ca România să îşi atingă un obiectiv major, pentru Europa este minor, dar pentru România este cel mai important. Și anume de a folosi acest moment politico-istoric pentru a accelera extraordinar de puternic reapropierea Moldovei de ceea ce înseamană Europa şi NATO. Depinde cât de inteligenţi suntem să folosim acest prilej. România nu este suficient de mare sau de puternică, singură, ca să spună: ‘Domne, rezolvăm noi problema din Ucraina sau controlăm noi Marea Neagră’.

Am mai avut noi tot felul de accese de grandomanie şi mulţi ne-au privit oarecum zâmbind: ‘Chiar voi, România, bateţi pe toată lumea aici?’. Dar este suficient de mare şi puternică acum şi din punct de vedere politic şi din punct de vedere economic pentru a fi pentru Moldova ceea ce a fost Germania de Vest pentru Est, fără a spune că eu văd ca principală soluţie, cum spunea preşedintele Băsescu, să-i luăm înapoi. Eu nu cred că asta este soluţia cea mai inteligentă, decât dacă oamenii din Moldova vor decide asta, vor face un referendum. Dacă nu, cea mai raţională şi inteligentă soluţie este ca România să sprijine în mod concret, nu doar prin declaraţii, ci prin lucruri extrem de concrete, o apropiere ireversibilă a Moldovei de UE”, a adăugat Ponta. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata