Ponta: Guvernul va sesiza CCR cu privire la dreptul preşedintelui de a participa la campania electorală

Guvernul va sesiza Curtea Constituțională, cel mai probabil marți, 6 mai, cu privire la dreptul președintelui de a face campanie electorală, a anunțat luni la Palatul Victoria premierul Victor Ponta.

„Ținând cont de situația din țară, am luat decizia alături alți miniștri care au responsabilități în domeniu de a suspenda participarea noastră la acțiuni cu caracter electoral. Evident, campania electorală continuă, așa cum e prevăzută de lege, însă, datoria noastră a fost, în primul și în primul rând, de a interveni acolo unde avem obligația și atribuții ca membri ai Guvernului. Vreau însă să fac un apel și către alte persoane care ocupă funcții publice și în mod direct către președintele României de a înceta participarea sa la campania electorală”, a declarat premierul.

Victor Ponta a anunțat că Guvernul va sesiza Curtea Constituțională, „cel mai probabil mâine”, pentru a cere să stabilească dacă între președinte și Executiv există un conflict de natură constituțională, având în vedere că Guvernul este cel abilitat prin lege să se ocupe de organizarea și desfășurarea campaniei electorale.

„Fiind vorba de președinte, evident, că sancțiunile sunt cele prevăzute de Constituție și, pentru a avea un punct de vedere oficial al Curții Constituționale a României, Guvernul României va sesiza în baza articolului 34, alineatul 1 din Legea 47/1992, legea care organizează activitatea Curții Constituționale, Curtea Constituțională în sensul de a analiza trei solicitări. Să analizeze existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvernul României, cel abilitat prin Constituție și lege să organizeze și răspunde, de altfel, de campania electorală, și președintele României. Să stabilească că acest conflict este cauzat de implicarea directă a președintelui în campania pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European și în campania pentru alegerea unor mandate de deputat și senator în Parlamentul României. Să pronunțe o decizie prin care să stabilească în mod clar că președintele României, ca și alte categorii de persoane care ocupă anumite funcții, nu are dreptul de a face campanie electorală și de a se implica activ. În baza deciziei Curții Constituționale, evident, vom proceda în consecință”, a mai declarat Victor Ponta.

Ponta a explicat, totodată, că anumite categorii de persoane cu drept de vot, potrivit Constituției și altor legi, nu au voie să se implice în campania electorală.

„Un prefect sau un subprefect sau un înalt funcționar public care face campanie electorală își pierde locul de muncă imediat. Un judecător sau un procuror care face campanie electorală este exclus din magistratură. Un ofițer al Armatei Române care face campanie electorală este, evident, imediat exclus din rândul Armatei. Toți acești cetățeni au drept de vot, dar nu au dreptul să facă campanie electorală și să se implice în campanie electorală. Președintele României și instituția președintelui României are aceleași obligații ca și alte categorii și trebuie să le respecte pentru a salva prestigiul și, până la urmă, nu doar imagine, ci și obligațiile constituționale care revin unui președinte care reprezintă România în ansamblu”, a adăugat premierul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata