Ponta: Guvernul va susţine orice proiect ecologist viabil

Guvernul va susține punerea în practică a oricărui proiect ecologist viabil, a declarat premierul Victor Ponta, joi, la inaugurarea Centrului de Observare a Parcului Natural Văcărești.

„Vă mulțumesc că m-ați invitat să vizitez cu ocazia publicării în Monitorul Oficial a Ordonanței de urgență (OUG care permite clarificarea cadrului juridic în cazul Parcului Natural Lacul Văcărești — n.r.). E doar un pas legal. Mai departe trebuie pusă în discuție, în dezbatere publică, Hotărârea de Guvern. Va fi adoptată, după care trebuie implementată.

Pentru că de la demararea acestui proiect, la care lucrează oamenii de 41 de luni, până la momentul în care o să vedem copiii care se plimbă în rezervația naturală Lacul Văcărești va mai trece un timp.

Era, însă esențial anunțul lui Liviu Mihaiu, acela că nu închidem această zonă și, dimpotrivă, va fi deschisă pentru tineri, pentru copii, pentru locuitorii Bucureștiului, pentru turiști, care pot să vadă, într-adevăr, ceea ce se poate transforma și într-o atracție turistică (…) Din punctul meu de vedere, ori de câte ori un proiect de natură ecologistă este viabil și poate fi pus în practică o să-l susținem”, a declarat premierul.

Victor Ponta a adăugat că a auzit despre proiectul Parcului Natural Văcărești în urmă cu doi ani și s-a convins încă o dată că „avem una dintre cele mai frumoase țări din lume, dar am muncit în ultimi 20 de ani să o distrugem cu o perseverență extraordinară”.

„Cel mai frumos loc din România este Delta Dunării. Dar dacă Delta Dunării este un pic mai departe și atunci când mi s-a spus că poate exista o mini Deltă în București, sigur, am privit cu scepticism și am spus că nu se poate să se întâmple așa ceva.

Din fericire, alții au fost mai optimiști decât mine și ONG-urile și miniștrii, pentru că și Rovana Plumb, după aceea și Attila Korodi, au făcut ce trebuia să facă pe partea aceasta complicată a procedurilor legale. Bineînțeles că au avut din partea mea tot sprijinul pentru că atâta timp cât o idee este bună și poate fi pusă în practică este păcat să o oprim. (…) În momentul în care poți să salvezi anumite zone, succesul este cu atât mai mare și bucuria este cu atât mai mare”, a declarat Ponta.

Premierul a dat asigurări că proprietarii care dețin terenuri în zonă vor fi despăgubiți.

„M-am întâlnit puțin mai devreme cu proprietari supărați, i-am asigurat că putem să-i despăgubim. Am despăgubit o mulțime de oameni care nu erau proprietari și care cu tot felul de acte false și hotărâri judecătorești le tot plătim milioane și miliarde. În cazul de față mă bucur dacă îi despăgubim pe adevărații proprietari tocmai pentru că rămâne o zonă în care oamenii se pot simți un pic, pentru câteva ore, în afara acestui oraș de beton și de sticlă care ne înconjoară pe toți”, a afirmat Ponta.

Premierul le-a cerut reprezentanților ONG-urilor implicate în proiect să rămână cât mai mult conectați la autoritățile locale, având în vedere necesitatea administrării rezervației naturale Lacul Văcărești.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata