Ponta: Nu putem reveni la pensiile speciale pentru aviatori, le acordăm indemnizaţii

Premierul Victor Ponta a declarat marți că Guvernul nu poate acorda pensii speciale aviatorilor pentru că nu sunt de acord Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional, în schimb vor fi acordate indemnizații, așa cum a fost cazul militarilor și diplomaților.

„Problema este în felul următor: domnul Boc le-a tăiat pensiile și la militari, și la diplomați, și la aviatori, și la grefieri. La militari și la diplomați noi nu am revenit la pensiile speciale, Comisia Europeană și FMI nu sunt de acord să revenim la pensii speciale. Am acordat niște indemnizații prin care recunoaștem rolul lor. La fel vrem să facem și la aviatori, și la grefieri. În zona reprezentanților personalului navigant nu sunt de acord cu acest lucru, spun că ei vor să revină la pensia specială și, cu tot respectul pe care îl am pentru cei care fac această meserie destul de dificilă, nu putem să revenim la pensii speciale”, a spus Ponta într-o conferință de presă la Ministerul Muncii.

El speră ca Guvernul să se înțeleagă cu reprezentanții personalului navigant iar dacă acest lucru se va întâmpla, legea care prevede aceste drepturi va trece prin Parlament în septembrie.

„Dacă revenim la pensiile speciale, o să deschidem o cutie a Pandorei. Sunt foarte mulți care vor pensii speciale și mai e ceva, lăsăm și anumite abuzuri. Știți că își făceau salariul în ultimele trei luni, pe la ROMATSA sau prin alte părți, sute de milioane și după aia plăteam sute de milioane pensii. Ideea este totuși de a păstra un echilibru între ceea ce dăm înapoi și oamenii ăștia merită să dăm înapoi pentru că acum au niște pensii foarte mici și între ceea ce se cere chiar să ne reîntoarcem cu tot nu se poate. Diferența de bani între indemnizație și pensia specială nu este semnificativă”, a menționat premierul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
3 Comentarii
 1. Pribeagul spune

  Aceeasi Marie cu alta palarie!
  Desi sunt de dorit sisteme de salarizare si pensii unitare, actiune demarata, gresit, pagubos si nejustificat se tot amina finalizeaza ei.

 2. askmenoquestions spune

  La cati membri ai personalului navigant acordati indemnizatii, domnule Ponta? La 60% dintre ei?
  Indemnizatia este o CRIMA pt. ultimii aviatori pensionari supravietuitori care nu si-au recastigat in instanta pensiile furate de guvernarea boco-basista. DISCRIMINARE – pensii diferite pt. aceeasi categorie profesionala cu aceleasi conditii de munca. Asta e NEDREPTATE si invrajbire intre oameni, NU repararea abuzului neconstitutional prin raptul asupra pensiilor personalului aeronavigant. Unii dintre ei sunt aproape de ultimul zbor si nu dispun de resurse materiale pentru tratamente care sa le usureze suferinta. Bolile care decimeaza pilotii, datorate conditiilor speciale de munca, sunt de genul insuficienta cardiaca (durata de viata max. 5 ani), Alzheimer cu dementa vasculara degenerativa, ischemii cerebrale ca urmare a variatiilor de presiune-depresurizari, caderi goluri de aer, radiatii cosmice crescute la mare altitudine, stres etc., leucemii, limfoame, cancer. Oare de ce asa de putini aviatori ajung la pensie si apoi durata de viata este de cca 5 ani ca pensionari? Miile, poate chiar zecile de mii de magistrati fara boli profesionale au dreptul la pensii de serviciu de care se bucura ani buni, dar cele cateva sute de piloti nu au acest drept? Magistratii mai pot profesa ca avocati, cunosc cazuri care la 80 de ani pledeaza, dar pilotii nu au unde, chiar daca mai trec de vizita medicala periodica (la 6 luni la varsta lor). Foarte putini sunt cei care mai gasesc unde sa zboare, dar cu riscuri crescute si sa nu uitam de pilotul cdt Adrian Iovan, care, acum, si-ar fi putut creste copilul daca nu i se fura efectiv pensia. Indemnizatia nu intra in calculul pensiei de urmas. Sotia supravietuitoare sau copilul ce vina au sa li se fure pensia de urmas? Ii condamnati la saracie fiindca asa doreste Ministerul Muncii, sa nu le acorde indemnizatie? Adica ei vor ramane cu 50% din pensia actuala, taiata cu 75-93%, in timp ce alti piloti si alti urmasi ai pilotilor se bucura de toate drepturile pe care le aveau in august 2010? Pana unde va merge discriminarea pe care o practicati?

  Nu vor UE si FMI sa dati inapoi ce a furat Boc prin aplicarea RETROACTIVA a Legii 119/2010? Le-ati explicat ce a facut Boc?
  Si, la urma urmelor, de ce trebuie sa le cereti voie? Suntem vasalii lor? Sau e doar o scuza pe care o invocati? Pensie speciala in Germania inseamna o pensie pe care o poti accesa oricand, fara a respecta varsta de pensionare (vezi pilotii de la LUFTHANSA). La noi au fost pensii de serviciu. Merkel a cerut cuiva voie sa reduca varsta de pensionare de la 67 la 63 de ani?

 3. Gogu spune

  Boc a taiat pensiile „la toti” nu doar la o parte a personalului navigant.Ponta vrea sa dea indemnizatii doar celor cu 20 de ani vechime. Astfel o stewardesa cu 20 ani o sa ia mai mult decit un pilot comandant cu 19 ani vechime care s-a imbolnavit si a fost oprit medical de la zbor. La aviatia utilitara pilotii comandanti care au star in soarele Baraganului la 40 de grade cu mirosul de chimicale in nas s-su imbolnavit si nu au mai apucat 20 de ani. Acestia nu o sa primeasca nimic .Acesta este dreptatea pina la capat ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata