Ponta: Să deturnezi din banii de la sănătate mi se pare cel mai grav lucru

Primul-ministru Victor Ponta a declarat, miercuri, la Sibiu, că unul dintre cele mai grave lucruri este să deturnezi bani din sistemul sanitar, referindu-se astfel la ancheta privind reţetele false.

„Nu pot să dau detalii, decât că mă bucur foarte tare atunci când instituţiile statului îşi fac datoria şi îi anchetează pe cei care fraudează într-un fel sau altul banul public. Cu atât mai mult, atunci când e vorba despre sănătate, despre reţete false. Mi se pare că acolo indignarea noastră trebuie să fie şi mai mare dincolo de răspunderea penală, pentru că să deturnezi din banii de la sănătate mi se pare cel mai grav lucru care poate fi făcut”, a declarat Victor Ponta.

Potrivit acestuia, sistemul sanitar şi educaţia au mare nevoie de fonduri şi „atunci când oameni care ar trebui să slujească scopul nobil pentru care se află acolo îşi folosesc funcţia pentru interese ilegale, e cu atât mai grav”.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat, la rândul său, într-o conferinţă de presă susţinută la Sibiu, că ministerul va încerca să recupereze în justiţie dauna produsă în dosarul decontărilor de reţete fictive.

„Eu repet ce am şi spus ca şi poziţie oficială, până acum, a Ministerului Sănătăţii. Și anume că nu mai tolerăm în niciun fel orice astfel de practică mai veche. Deja, cred că am auzit cu toţii din multe surse că mai erau situaţii de asemenea fel. Nu le mai tolerăm. De aceea avem cea mai amplă acţiune de verificare în toată ţara în momentul de faţă şi cu cât şi alte instituţii se implică, pentru că aici avem o acţiune complementară care este cea a Parchetului, eu zic că fac bine vindecării sistemului sanitar”, a spus ministrul Sănătăţii.

Bănicioiu a menţionat că din primăvara anului viitor va fi foarte greu să fie fraudat sistemul. „Eu sper să fie un caz singular şi sper să nu mai găsim alte cazuri, dar le vom căuta şi vom fi atât de drastici şi în a verifica şi încăpăţânaţi în a verifica lucrurile, încât dacă vor mai fi, repet, le vom găsi. Însă, ceea ce încerc să vă spun şi vă avertizez pe toţi este că din primăvara lui 2015 va fi foarte greu să fraudezi sistemul sanitar românesc, aşa că toţi cei care au de gând să o facă i-aş ruga să se gândească de două ori, să nu mai recurgă la astfel de variante”, a atenţionat ministrul.

Demnitarul a precizat că introducerea cardului de sănătate şi a dosarului electronic al pacientului vor împiedica fraudarea sistemului.

Peste 100 de poliţişti au efectuat, marţi dimineaţă, 26 de percheziţii domiciliare în Capitală şi în judeţele Sibiu, Dolj şi Ilfov într-un dosar care priveşte întocmirea de reţete false pentru bolnavii de cancer decontate prin Casa de Asigurări Bucureşti, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.

Vor fi puse în executare 13 mandate de aducere, persoanele vizate urmând a fi conduse la sediul Poliţiei Capitalei, unde vor fi audiate de către poliţişti şi procurori. Acuzaţiile aduse persoanelor fizice şi juridice cercetate sunt înşelăciune, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, evaziune fiscală, spălare de bani, dare şi luare de mită.

„Dosarul penal aflat în instrumentarea Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, vizează întocmirea de reţete false în domeniile oncologic şi hematologic care au fost decontate prin CASMB. Prejudiciul estimat până în prezent se ridică la 3.500.000 de euro”, conform comunicatului Poliţiei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata