Ponta: Social-democraţii europeni vor solicita funcţia de preşedinte al Consiliului European

Social-democrații europeni vor solicita „cu o singură voce” funcția de președinte al Consiliului European și pe cea de Înalt reprezentant pentru politică externă, a declarat premierul Victor Ponta, sâmbătă, 21 iunie, la Paris, pentru postul de televiziune Antena 3, după reuniunea informală a șefilor de guvern social-democrați din UE.

„Au fost reprezentanții celor zece guverne social-democrate, s-a discutat despre două lucruri, cine și ce poziții va solicita Partidul Socialiștilor Europeni atât timp cât recunoaștem votul din 25 mai care a dat o majoritate în Parlamentul European popularilor europeni. Și atunci, Jean Claude Junker va fi probabil viitorul președinte al Comisiei, însă social-democrații europeni vor solicita cu o singură voce funcția de președinte al Consiliului European și cea de Înalt reprezentant pentru politică externă”, a precizat Ponta în interviul acordat Antena 3.

El a spus că la reuniune s-a discutat foarte mult și despre prioritățile pentru următorii cinci ani. „Acesta va fi și obiectul următorului Consiliu de joi, ce își propune și ce cer șefii de guvern ca să aibă Comisia, ca priorități, în următorii cinci ani: creare de locuri de muncă, creștere economică”, a spus șeful Executivului de la București.

Victor Ponta a mai precizat că, dincolo de aceste teme, s-a discutat și despre energie și despre ce înseamnă vecinii noștri. „Au spus, atenție, să nu uităm să punem un mesaj foarte clar pentru Moldova, pentru Ucraina, pentru Georgia. Am creat mari așteptări și mari speranțe în aceste țări și sigur că acum e important cine e președintele Comisiei, însă să nu uităm ce se așteaptă de la noi”, a subliniat premierul român.

El a menționat că este important ca în această perioadă de negocieri România să fie la masa negocierilor „pentru a participa și avea o voce și un sprijin atunci când se va pune problema portofoliului pentru România”.

Întâlnirea, inițiată de președintele francez François Hollande, este consacrată priorităților viitoarei Comisii Europene.

La reuniune participă șefii guvernelor din Austria, Belgia, Danemarca, Italia, România, Slovacia și Cehia. Sunt invitați, de asemenea, alți doi lideri social-democrați: vicecancelarul german Sigmar Gabriel și fostul președinte al Parlamentului European, Martin Schulz. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata