Ponta trebuie să recunoască faptul că a fost ofiţer acoperit SIE, a declarat preşedintele Băsescu

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, că premierul Victor Ponta a fost ofițer acoperit SIE în perioada 1997 – 2001.

”Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada 1997 — 2001 a fost ofițer acoperit al SIE (…). A fost ofițer SIE, ceea ce explică și propulsarea lui de la parchetul de la judecătoria de sector direct în Parchetul General”, a afirmat șeful statului, la Realitatea TV.

Băsescu a arătat că premierul a făcut ”o mare greșeală” că nu a spus public faptul că a fost ofițer acoperit.

Întrebat dacă Ponta ar trebui să se retragă din cursa prezidențială, Traian Băsescu a replicat: ”E treaba lui ce face”.

Președintele a arătat că, pentru a se proteja, premierul a introdus într-o hotărâre de Guvern din 2013 un articol care spune că inclusiv cei care și-au încheiat raporturile de serviciu rămân ”acoperiți”.

”Mi-aș permite să spun că pentru a crea această diversiune în care și cei care și-au părăsit serviciul nu trebuie să spună s-a încălcat chiar legea SIE care spune că activitățile SIE sunt secret de stat, ori în anexă se pun toate activitățile pe care le desfășoară SIE, ceea ce este nepermis”, a explicat Băsescu.

Șeful statului a precizat că acea hotărâre de Guvern a fost inițiată de Teodor Meleșcanu, care era la acea vreme șeful Serviciului de Informații Externe, și semnată de Victor Ponta.

”Eu nici nu cred că a trecut prin Guvern, nu cred că a fost o discuție în Guvern, dar trebuia această hotărâre, înainte să ajungă în Guvern, trebuia să treacă prin CSAT, pentru că CSAT aprobă clasificarea documentelor Serviciilor de informații. Nu a fost adusă și, dacă ar fi fost adusă, nu ar fi trecut de mine niciodată cu acea extindere la punctul 4 în care și cei care nu mai lucrează rămân ascunși toată viața lor”, a adăugat președintele.

Întrebat dacă Meleșcanu este complice la această situație, Băsescu a răspuns: ”Total!”.

De asemenea, șeful statului a precizat că nu a purtat o discuție cu premierul Victor Ponta pe această temă. ”Nu, pentru că nu merita să o am. Ce ar fi putut să îmi spună Victor Ponta? (…) Asta arată intervenția politicului în treaba serviciilor. Această hotărâre nu ar fi trecut niciodată pentru că ea lista toate activitățile secrete ale SIE”, a mai spus Traian Băsescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata