Popa (BNR): Obiectivul „euro în 2019” are o mare componentă politică, este fezabil dar şi ambiţios

Obiectivul anunțat de Guvern referitor la adoptarea monedei unice europene la 1 ianuarie 2019 are o mare componentă politică, dar este fezabil și ambițios, susține viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Cristian Popa.

Potrivit acestuia, este, însă, important consensul politic de substanță și, asociat acestuia, și o conștientizare și o identificare foarte clară a etapelor intermediare și mai ales anterioare adoptării efective a monedei unice la 1 ianuarie 2019.

„De exemplu, intrarea în Mecanismul cursului de schimb de tip doi (ERM II) trebuie să se producă la 1 ianuarie 2016. Ne trebuie un an în 2018 în care, în trei luni de zile apare cifra de PIB pentru trimestrul patru și sfârșitul anului anterior. Pe baza acestora se face calculul multor indicatori de convergență, inclusiv cei nominali. Se elaborează două rapoarte de convergență, unul al Băncii Centrale Europene și unul al Comisiei Europene și aceste rapoarte sunt apoi discutate în Comitetul Economic și Financiar, în ECOFIN și ulterior în Consiliul European, în paralel având loc și negocieri la paritatea irevocabilă la care se va face conversia leului în euro”, a explicat Cristian Popa.

El a precizat, astfel, că nu este suficient ca România să vrea să intre în euro, trebuie să obțină și acceptul forurilor europene, dar, până la urmă, este important ca țara să fie pregătită la momentul respectiv. „Discutăm despre robustețea economică a României de a face față rigorilor unei piețe unice și a unei monede unice”, a punctat Popa.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a anunțat, pe 6 mai, că Guvernul a stabilit 1 ianuarie 2019 ca dată țintă pentru aderarea României la zona euro.

Voinea a participat, în această săptămână, la reuniunea Consiliului ECOFIN și cea a Consiliului Guvernatorilor Băncii Europene de Investiții, evenimente care s-au desfășurat la Bruxelles.

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a declarat, tot pe 6 mai, că obiectivul de adoptare a monedei unice europene în 2018 — 2019 nu este în afara realității, dar are nevoie de un consens politic puternic și de evaluarea consecințelor, în special a celor legate de alinierea prețurilor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Gigel spune

    Dupa cei de la BNR , care isi pierd privilegiile in cazul adoptarii euro , termenul nu va fi niciodata fezabil . Adica , la cat mai multi ani , pana ies unii dintre ei la pensie . Altfel , intr-o economie de multi ani euroizata ( pana si accizele si alte alea sunt calculate in euro ) puteam face pasul oricand .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata