Popa (MECT): România şi China, interesate de revigorarea fostului Drum al Mătăsii, proiecte în energie, infrastructură şi agricultură

Revigorarea fostului Drum al Mătăsii este un proiect de interes pentru țările Uniunii Europene, inclusiv România, a declarat, miercuri, Maricel Popa, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului, la Forumul de investiții România – China.

„Revigorarea fostului Drum al Mătăsii este un proiect de interes pentru UE și pentru țările membre ale Organizației Cooperării Economice a Mării Negre. Prezența delegației municipale Ningbo la București dovedește seriozitatea cu care China tratează cooperarea cu țările Europei Centrale și de Est, în general, și cu România în special. Sunt convins că în cadrul acestui forum se pot identifica oportunități de investiții și cooperare între partenerii români și chinezi„, a precizat Popa.

Acesta a arătat că MECT promovează activ proiectele de colaborare româno-chineze în domeniul parcurilor industriale iar România a semnat deja un memorandum de înțelegere cu ministerul omolog din Republica China privind elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru un parc tehnologic mixt.

„Schimburile comerciale bilaterale au crescut, în 2014, cu 19% față de 2013, până la peste 3.909 milioane dolari conform statisticii noastre. Exportul pe piața chineză a fost de 759,4 milioane dolari, în creștere cu 14,4% față de 2013. Se constată că balanța comercială este deficitară pentru România, fapt pentru care trebuie să intensificăm contactele cu companiile chineze.Trebuie să identificăm produsele românești cu potențial de export și să acționăm pentru echilibrarea balanței comerciale”, a mai spus reprezentantul Ministerului Economiei.

La finalul lunii octombrie 2015, se preconizează organizarea, la Beijing, a lucrărilor celei de a 25-a sesiuni a Comisiei mixte guvernamentale româno-chineze de cooperare economică iar cele două părți se află în negocieri pentru câteva proiecte comune în domeniul energiei, petrochimiei, industriei miniere, agriculturii și infrastructurii.

Departamentul pentru Investiții și Parteneriat Public Privat organizează miercuri ‘China (Ningbo) — România Investment Forum’, un eveniment dedicat promovării avantajelor competitive ale României în fața investitorilor și autorităților din orașul Ningbo.

Cu acest prilej se va semna și un contract de investiții între compania Ningbo HuaXiang Electronic din China și HIB-ROLEM TRIM, o companie germano-română care activează în domeniul componentelor auto.

La eveniment participă reprezentanți ai mediului de afaceri chinez, dar și oficialitățile municipiului Ningbo, precum Wang Jianhou, viceprimar al Guvernului Municipiului Ningbo și Chen Xiuzhong, director general al Comisiei pentru Comerț din Municipiul Ningbo.

La forum sunt prezenți peste 100 de reprezentanți ai companiilor românești și chineze. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

ChinaDrumul mătăsiiinfrastructuraMaricel Popa
Comentarii (0)
Adaugă comentariu