Poroşenko: Susţinem iniţiativa României de creare a unei flote comune NATO la Marea Neagră

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat joi, 21 aprilie, că susţine iniţiativa României privind crearea unei flote comune NATO la Marea Neagră.

„Securitatea este foarte importantă şi necesită decizii noi, noi abordări şi noi hotărâri. Noi susţinem iniţiativa României de creare a unei flote comune NATO în Marea Neagră şi subliniez că suntem dispuşi să ne alăturăm imediat după ce această iniţiativă va fi aprobată de Alianţă. Despre acest lucru am discutat astăzi cu domnul preşedinte şi vom dezvolta această colaborare, dar aceasta nu este singura direcţie în care vom colabora în domeniul securităţii. În timpul vizitei preşedintelui Bulgariei la Kiev şi astăzi, în cadrul discuţiilor avute, am discutat posibilitatea creării unei brigăzi româno-ucraineano-bulgare după modelul celei existente între Polonia, Lituania şi Ucraina. (…) Ucraina cu plăcere se va alătura acestei iniţiative. Am confirmat acest lucru după aprobarea de către Alianţă„, a afirmat Poroşenko la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că acordurile de la Minsk trebuie implementate în totalitate.

„Anexarea Crimeii, continuarea prezenţei unităţilor ruseşti în Donbas, încălcarea de către partea rusă a acordului de la Minsk creează pericole pentru sistemul actual de relaţii internaţionale şi drept internaţional. Ucraina şi România nu pot să accepte acest lucru. Ne face plăcere să constatăm că statele noastre au o singură şi principială poziţie. Discuţiile privind anularea sancţiunilor cu privire la Rusia nu pot avea loc până când nu va înceta agresiunea. Orice reducere a sancţiunilor în schimbul unor îndepliniri parţiale a Acordului de la Minsk vor fi un pericol nemijlocit pentru reglementarea situaţiei în Donbas. Sunt convins că aceasta poate duce ca Rusia să-şi continue acţiunile agresive şi nu poate fi acceptat acest lucru, fiindcă acordurile de la Minsk trebuie implementate în totalitatea lor”, a arătat Poroşenko.

Preşedintele ucrainean a adăugat că a primit asigurăriRomânia va susţine anularea regimului de vize pentru Ucraina. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata