Portret-robot al angajatului român: între 35-40 de ani, căsătorit, studii medii şi câştigă, în medie, 1.700 lei/lună

Angajatul român are vârsta medie între 35-40 de ani, trăiește la oraș, este căsătorit, are studii medii și lucrează la privat, iar câștigul salarial al acestuia se situează între 1.500 și 1.700 de lei, arată un studiu întocmit de către experții KeysFin, companie de servicii de business information și credit risk management dedicate mediului de afaceri.

Conform concluziilor cercetării, din venitul lunar al unui angajat din România, peste 80% se duc pe cheltuielile de administrare, adică pe facturi de utilități, taxe, impozite, rate la bancă și consumul necesar traiului zilnic.

În opinia analiștilor KeysFin, în ultimii 15 ani numărul salariaților plătitori de taxe, care alimentează și bugetul fondului public de pensii, s-a micșorat în raport cu numărul de pensionari. Astfel, dacă în anul 1990 erau 8,1 milioane de salariați și 3,5 milioane de pensionari, ultima statistică publicată în luna mai 2014 de Institutul Național de Statistică /INS/ arată că 5,7 milioane de salariați susțin, în prezent, un număr de 5,3 milioane de pensionari alături de 1,2 milioane de bugetari și 4 milioane de copii și adolescenți.

În acest ritm, afirmă specialiștii, în mai puțin de 10 ani România nu va mai avea bani de pensii din contribuții și va trebui să se împrumute masiv pentru a face față deficitului. Mai mult chiar, dacă ritmul se menține, în următorii 15 ani populația României va ajunge la nivelul din 1946, adică la 16 milioane de locuitori.

La nivel oficial, în România, șase instituții de stat oferă statistici referitoare la numărul de salariați: Agenția Națională de Administrație Fiscală (ANAF), Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), INS, Ministerul Muncii și Inspecția Muncii.

Potrivit acestor instituții, salariul mediu net pe economie se situează la valoarea de 1.735 de lei, cele mai mari câștiguri fiind de peste 3.500 de lei, în sectorul intermedierilor financiare și de asigurări, iar cele mai mici, de 986 de lei, în hoteluri și restaurante.

Datele Comisiei Naționale de Prognoză /CNP/, citate de KeysFin, arată că, până în anul 2017, numărul salariaților ar urma să crească cu 200.000 de persoane, la 4,79 milioane, în timp ce salariul mediu net ar urma să avanseze cu 200 de lei, echivalentul a 44 de euro. În acest context, se va semnala o creștere cumulată a prețurilor de consum, în următorii trei ani, de peste 12%.

Pe de altă parte, statistica Uniunii Europene /UE/ relevă faptul că, la ora actuală, rata riscului de sărăcie în rândul persoanelor care lucrează este de 17,3% în România, cea mai mare din UE, în timp ce în Republica Cehă și Finlanda același indicator este de doar 3,7%.

Analiștii KeysFin consideră că ‘singura șansă a României să iasă din această criză este să ia măsuri urgente pentru stimularea economică’, iar ‘reducerea CAS este doar un pas înainte’. De asemenea, pe termen scurt singura sursă posibilă de bani care ar putea aduce o relansare a businessului o reprezintă fondurile europene, precum și aplicarea de măsuri pentru stimularea activităților lucrative, a producției și de creșterea productivității muncii.

‘În plus, este absolut necesară restructurarea și eficientizarea colectării taxelor. În prezent, rata de colectare a veniturilor la bugetul consolidat este de 30-31% din PIB, în timp ce în alte state este de 45% din PIB (…) fără măsuri concrete, economia va continua să  funcționeze sub amenințarea șurubului fiscal. Autoritățile vor fi nevoite, periodic, să crească taxele, pentru a avea bani ca să echilibreze deficitele bugetelor de pensii, sănătate etc. Iar efectele vor continua precum un carusel — taxele mai mari vor însemna afaceri mai puține, evaziune mai multă, locuri de muncă mai puține, salarii mai mici, încasări mai mici la buget’, se arată în studiul citat.

Informațiile publicate de către KeyFin sunt colectate din barometrul privind starea businessului românesc, un proiect dezvoltat de companie prin analiza datelor financiare de la societățile comerciale și PFA-urile active din România.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata