Portugalia, ţara iubitorilor cafelei bune

Prețul, varietatea și modul de preparare fac din cafeaua servită în Portugalia unul din produsele cele mai atractive și mai puțin cunoscute ale gastronomiei sale, la loc de cinste alături de celebrul „bacalao” și tortul cu frișcă din Belém, relatează EFE.

Apreciată de portughezi și din ce în ce mai mult de străini, tipica ceașcă de cafea se distinge de restul Europei prin caracteristicile sale specifice, faptul că este mereu proaspăt măcinată dar și prin modul de servire.

„Espresso-ul portughez este supus unui proces de măcinare mai lent decât cel italian, iar timpul de extracție este mai mare, la fel ca și volumul ceștii. Este vorba de un amestec special”, a explicat EFE, Claudia Pimentel, responsabilă a Asociației Industriale și Comerciale a Cafelei (AICC) din Portugalia.

La Lisabona, cafeaua este un produs omniprezent în localurile orașului, deschizând ziua pentru mii de portughezi cu aromele sale. Ceașca de cafea a fost imortalizată de principalii scriitori portughezi precum Fernando Pessoa, José Maria de Eça de Queirós sau Manuel Maria Bocage, ca simbol cultural al țării lor.

Procesul istoric de producție datează din epoca coloniilor portugheze ca Brazilia, Angola, San Tomé și Príncipe, de unde au fost aduse primele boabe. În afară de prețul atrăgător — între 50 de cenți și 1 euro ceașca — modul de servire este un alt factor care a transformat cafeaua portugheză într-una din delicatesele gastronomiei sale.

Espresso-ul portughez, servit cu un strat de spună de culoarea migdalei, este dens, suav și consistent. ‘Bica’ (espresso-ul normal) este cel mai popular în cafenele sau în restaurantele selecte. Poate fi servit cu lapte în variantele ‘Galo’, ‘Meia-de-Leite’, ‘Cheio’ sau ‘Pingado’, cu alcool ‘Café com cheirinho’, ‘sau dublu Duplo’, fără spumă ‘Abatanado’, sau decofeinizat.

Toate aceste variante dau o idee despre consumul cafelei la nivel național. Potrivit unui studiu realizat de European Coffee Federation, 80 la sută dintre portughezi beau zilnic cafea. Fiecare consumă în medie 2,5 cești de cafea zilnic, majoritatea în afara casei (60 %), față de o medie de 20 % a locuitorilor din restul țărilor europene.

În termeni de piață, pasiunea pentru acest produs se traduce prin investiți în modele inovatoare. Este cazul cafenelei Bettina & Niccola Corallo, a cărei specialitate este de a combina cafeaua cu ciocolata. Situată în cocheta piață Príncipe Real din Lisabona, cafeneaua a devenit un loc de atracție pentru localnici și străini și poate fi găsită în ghidurile turistice.

În acest local cafeaua importată din Brazilia, Indonezia, Panama, Ruanda și India este măcinată proaspăt și procesată apoi prin aburi, în mașini speciale espresso, pentru a-i extrage întreaga savoare. „În general o măcinăm dimineața iar aroma cafelei se împrăștie în întreaga piață” explică Bettina patroana localului.

Potrivit expertului în cafea, Adelino Cardoso, există trei etape obligatorii pentru a obține formula unui „espresso perfect”. Trebuie să se țină cont în primul rând de țara de origine, dar și de aspectele specifice de producție și de soiuri, însă fundamental este modul de procesare și prezentarea în fața clientului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata