Povestea celui mai frumos moment de la Jocurile Olimpice de la Soci

20

Justin Wadsworth, antrenorul echipei canadiene de schi-fond, a făcut un gest minunat la Soci.

Cu toate că sportivii pe care îi pregătise pentru Jocurile Olimpice de Iarnă nu au confirmat aşteptările în competiţia de ieri, fiind eliminaţi foarte devreme din cursa de sprint, oficialul a rămas să vadă finalul întrecerii, alături de ceilalţi oficiali, notează yahoonews.ro.

După puţin timp, el l-a observat pe sportivul rus Anton Gafarov, care avea mari dificultăţi pe circuit. Schiorul căzuse de două ori şi un strat de P-Tex se desprinsese de pe unul dintre schiurile sale şi i se încolăcise în jurul piciorului.

Gafarov nu schia, ci se târa pe zăpadă.

”Parcă priveam un animal prins în cuşcă. Nu puteam să stau degeaba şi să nu fac nimic”, a povestit antrenorul canadian.

Într-o cursă care este decisă, de obicei, de zecimi de secundă, rusul avea deja un handicap de trei minute, însă încerca cu disperare să termine întrecerea, din care mai avea doar câteva sute de metri. Wadsworth a luat unul dintre schiurile pe care le adusese pentru sportivul canadian Alex Harvey şi a fugit pe circuit.

Gafarov l-a văzut şi s-a oprit, iar Wadsworth a îngenucheat lângă el. Niciunul nu a spus vreo vorbă. Antrenorul a înlocuit schiul deteriorat, iar rusul a pornit din nou spre linia de sosire.

Totul a durat doar câteva secunde, însă acest gest de uriaşă bunăvoinţă este, de departe, cel mai frumos moment care s-a petrecut la Jocurile Olimpice de la Soci, care sunt cele mai scumpe din istoria sportului.

”Voiam să treacă linia de sosire cu demnitate”, a mai spus Wadsworth, care a participat şi el la trei Jocuri Olimpice de Iarnă.

Nu este pentru prima oară când antrenorul canadian ajută un sportiv rival. Într-o competiţie disputată anul trecut, el i-a oferit un băţ suedezului Emil Johnsson. Ieri, la Soci, acelaşi Jonsson a câştigat medalia de bronz.

Momentul de ieri aduce aminte de un alt moment la fel de frumos petrecut în urmă cu opt ani, la Jocurile Olimpice de la Torino. Canadianca Sara Renner rămăsese fără un băţ, iar un antrenor norvegian a sărit imediat să o ajute.

Renner a câştigat argintul olimpic pentru Canada, iar Norvegia s-a clasat abia pe locul patru. Oficialul nordic care a întins băţul, Bjornar Hakensmoen, a spus atunci câteva vorbe minunate: ”Această competiţie – şi toate competiţiile – ar trebuie să fie o luptă. Nu ar trebuie să fie decise de schiuri”.

”Nu este important să câştigi, ci să participi”, acesta este cel mai faimos citat al lui Pierre de Coubertin, baronul francez care a pus bazele Jocurilor Olimpice moderne. Puţini ţin minte a doua parte a ideii aristocratului care a oferit şansa oricărui om, indiferent de statutul său social, să lupte cu şanse egale pentru glorie.

”Cel mai important lucru la Jocurile Olimpice nu este să câştigi, ci să participi. Cel mai important lucru în viaţă nu este să ieşi triumfător, ci să te zbaţi. Lucrul esenţial nu este să cucereşti, ci să te lupţi bine” – Pierre de Coubertin

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata