Povestea primului supersonic românesc spusă la Păuşeşti-Măglaşi

Vâlcea este numită de cunoscători și NASA („National Aeronautics and Space Administration” – n.r.) României pentru că în județul din Oltenia departe de problemele de zi cu zi, de frământările sociale, politice, se întâmplă ceva. O mână de cercetători, oameni care tac și nu prea vorbesc, lucrează la proiecte spațiale. Mai mult, la nici zece kilometri de Râmnicu Vâlcea se lucrează la primul supersonic românesc. Este o realizare a inginerilor de la Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA).

Povestea ARCA a încep ut în 1998. Atunci, câțiva studenți de la Inginerie Aerospațială, aflați la Sibiu, în apropierea casei memoriale Hermann Oberth (unul dintre părinții fondatori ai astronauticii — n.r.) și-au propus să impulsioneze nivelul scăzut al activității cercetării aerospațiale din România. Printre ei se afla și Dumitru Popescu, președintele ARCA, o asociație privată, alta decât Agenția Spațială Română (ROSA). În 1999, ARCA a căpătat statut juridic și a fost înregistrată ca asociație non-guvernamentală.

Sediul ARCA și atelierele sunt în comuna Păușești-Măglași, la zece kilometri de Râmnicu Vâlcea. Aici se construiește visul românesc, visul primului avion supersonic realizat de ingineri români, la noi în țară.

„ARCA a apărut ca urmare a necesității de a crea și de a face lucruri bune, de a cerceta în mod aplicat și a ajunge sus, cât mai sus, pentru că principalul scop este acela de a ieși în cosmos, de aici s-a plecat”, explică Dumitru Popescu.

Realizările ARCA sunt deja cunoscute. Printre ele, Racheta DEMONSTRATOR 2 B, echipată cu primul motor din lume din materiale compozite, reutilizabil și care a fost lansată, cu succes, în 9 septembrie 2004 din Poligonul Forțelor Aeriene de la Capul Midia. A fost prima rachetă 100% de origine română și civilă. Se mai poate menționa sistemul Stabilo, care a executat două misiuni până în prezent, misiunea a doua având loc la 12.000 de metri altitudine deasupra Mării Negre, în 2007. De asemenea, se poate aminti de Racheta Suborbitală HELEN 2, demonstrator tehnologic pentru Competiția Google Lunar X Prize.

În fapt, principalul obiectiv al programului spațial al echipei de la ARCA este lansarea unei sonde lunare care să transmită imagini de pe lună.

„În concurs au rămas 20 de echipaje care au dreptul să folosească doar 10% din finanțări ca fiind finanțări guvernamentale, 90% trebuind să provină din fonduri private. ARCA este un concurent care, deocamdată, a folosit doar fonduri private, Guvernul României sau administrațiile locale sau județene neimplicându-se în susținerea financiară”, precizează Popescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata