Povestea singurei ferme de melci din Mureş: „Profitul nu se face aşa de uşor cum se arată în reportajele de la televizor”

  • Rapiţa şi floarea soarelui, în dieta melcilor

Întrebat care e secretul creşterii melcilor, Iulian Fişcă spune că aceştia trebuie îngrijiţi aproape zilnic şi alimentaţi corespunzător.

Melcilor le place floarea soarelui şi dovlecelul şi ca supliment făina de porumb. Mai mănâncă rapiţă, lucernă tocată şi trifoi roşu. Am zece ari de teren auxiliar pentru furajare, cu floarea soarelui şi dovleac. Dacă plouă şi au umiditate, melcii mănâncă non-stop. Pe terenul din fermă am cultivat rapiţă pentru că melcilor le place foarte mult.

De asemenea, melcul e un animal foarte rezistent. Când e caniculă, devine inactiv. Nu mai mănâncă, nu-i place căldura. Trebuie să ai tot timpul vegetaţie la fermă, melcii au nevoie de umbră şi de irigare aproape zilnic. De obicei irig noaptea pentru că în timpul zilei nu se recomandă să primească apă. La 1.500 de metri pătraţi de teren irigat am nevoie de 5.000 de litri de apă ca să fie cât de cât umiditatea de care au nevoie. Melcul fără irigare nu trăieşte, să ştiţi”, precizează crescătorul de melci.

  • Carnea de melc, fără colesterol

Din prezentarea fermierului nu lipsesc informaţiile cu privire la modul de întrebuinţare a melcilor, crescuţi nu doar pentru carnea lor sănătoasă, ci şi pentru mucilagiile folosite în industria frumuseţii.

„Carnea de melc e foarte apreciată, dar dincolo, nu la noi. Nu are colesterol şi e sănătoasă. Spaniolii şi italienii mănâncă mulţi melci. În plus, din mucilagiile melcilor se fac multe creme de faţă foarte scumpe şi foarte căutate pe piaţa europeană”, a explicat Iulian Fişcă.

  • Optimism pentru producţie de o tonă

Pentru acest an, fermierul speră într-o producţie de până la 1.000 de kilograme, target realizabil în cazul în care melcii vor fi sănătoşi.

„Pentru toamna aceasta, estimez o producţie de 700 – 800 de kilograme, iar dacă totul merge bine şi nu vor muri mulţi melci, cred că voi avea peste o tonă. Acum nu am niciun contract cu nimeni, dar tot vin cumpărători care duc melcii la export. Pe vremea când fabrica de la Braşov mergea, mi s-a oferit 3 euro pentru un kilogram. Era un preţ destul de bun, mai ales că producţia anuală era de aproximativ 1.500 de kilograme”, a spus  Iulian Fişcă.

 

  • „N-aş renunţa la activitatea asta”

În concluzie, fermierul din Aţintiş se declară mulţumit de activitatea sa. În viaţa de zi cu zi, Iulian Fişcă lucrează la un magazin fito-sanitar din Luduş, iar de melci se ocupă doar în timpul liber. „Îmi place foarte mult să cresc melci şi n-aş renunţa la activitatea asta chiar dacă nu ies în câştig. Mi-a plăcut şi îmi place pentru că a fost ca un vis îndeplinit, să am o fermă de melci doar a mea”, a mărturisit Iulian Fişcă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata