Poveştile lui Creangă – terapie pentru dependenţa de tehnologie, la Institutul Socola din Iaşi

Specialiştii de la Institutul de Psihiatrie Socola propun un tratament inedit pentru copiii şi adolescenţii dependenţi de tehnologie, reţelele de socializare virtuale şi jocurile video: terapia cu poveştile lui Creangă.

Medicul Andreea Szalontay, şef Secţie VI Acuţi din cadrul Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi, a declarat că speră să îi determine pe copii să petreacă mai puţin timp în faţa monitoarelor, televizoarelor, jocurilor virtuale şi în reţelele de socializare. Medicul a spus că intenţionează să îi facă pe copii să se întoarcă la „adevărata copilărie”, cu ajutorul poveştilor şi personajelor scriitorului Ion Creangă.

În opinia specialistului, din cauza utilizării excesive a calculatorului, copilăria şi adolescenţa sunt lipsite de multe experienţe considerate a fi esenţiale în evoluţia şi dezvoltarea unui tânăr. Acest fapt determină o mai slabă dezvoltare a abilităţilor de viaţă iar în unele cazuri, chiar inadaptabilitatea la cotidian.

„Este un proiect ambiţios. (…) Este frumos să învăţăm să vorbim unii cu alţii, să ascultăm o poveste, să ne reantrenăm imaginaţia, pentru că am uitat să o folosim. E frumos să trăim într-o lume a concretului, a prezentului, a comunicării dintre noi şi nu a comunicării cu unele creaturi sau aşa-zişi prieteni care nu există în realitate, pe care îi creăm noi, pe care îi facem noi să facă ce vrem noi. Trebuie să învăţăm să comunicăm, să trăim”, a declarat  dr. Andreea Szalontay.

Medicul susţine că a ajuns la această decizie după ce a constatat că, în anul 2015, aproape 7.000 de copii şi adolescenţi au ajuns la Compartimentul de Neuropsihiatrie Infantilă — Secţia VI Acuţi din cadrul Institutului de Psihiatrie Socola pentru a fi trataţi de specialişti.

Conform medicului, jumătate din copii şi adolescenţi prezentau diverse tulburări emoţionale şi comportamentale datorate dependenţelor de calculator, jocurilor video, reţelelor de socializare sau alte gadgeturi. În astfel de cazuri au fost constatate stări de anxietate, depresie, izolare, comportament agresiv faţă de cei apropiaţi, probleme de adaptare şi socializare, scăderea capacităţii de concentrare, tulburări alimentare şi ale somnului.

„Nu am uitat să comunicăm dar comunicăm altfel. Nu spun că nu e utilă această comunicare sau acea tehnologie pe care o folosim cu toţii dar trebuie să o folosim într-un mod inteligent, raţional. Copilul încă nu are raţiunea concretului, a modului în care să folosească o astfel de tehnologie. Și aici intervine părintele. Dacă este depăşit de situaţie, poate interveni şi specialistul. Asta înseamnă că noi vrem să oferim consiliere şi suport atât părintelui, familiei dar, mai ales, copilului, pentru a-şi retrăi realul, concretul şi copilăria într-un mod frumos”, a mai spus dr. Andreea Szalontay.

Terapia cu poveştile lui Creangă va fi folosită în cadrul unui Centru de Cercetare modern în psihiatrie, ce urmează a fi înfiinţat în Casa Creangă, imobil care se află în curtea Institutului de Psihiatrie Socola. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: adevarul.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata