Prăbuşirea din Apuseni. Localnicul salvator: „Am făcut targă din crengi de brad”

Un avion care a plecat ieri de la Bucureşti la 13.35 şi avea ca destinaţie Oradea a fost nevoit să aterizeze forţat în zona Petreasă, din cauza unor probleme. Pasagerii erau cadre medicale şi mergeau de urgenţă să preleveze organe pentru transplant de la o persoană care se afla în moarte celebrală, yahoonews.ro.

Autorităţile au reuşit să ajungă în locul accidentului după mai bine de cinci ore. Din păcate, două persoane au murit, Adrian Iovan (pilotul avionului) şi un medic rezident, o studentă în anul V.

Potrivit unor mărturii, primul care a anunţat la 112 că au găsit victimele şi epava avionului a fost un pădurar, însă primii care au ajuns acolo au fost nişte localnici.

„Noi i-am găsit într-o oră şi jumătate fără GPS, fără nimic. Au venit după două ore după ce am ajuns noi acolo şi SMURD -ul. Au la ei casca din cap şi mănuşi. Nu au alte dotări. La unul, care a fost cu picioarele rupte, am tăiat două crengi de brad, i-am făcut targă şi pe targa aia l-am dus până la salvare”, a povestit Gheorghe Giurgiu, pentru evz.ro.

Cei trei localnici au plecat să caute victimele accidentului din proprie iniţiativă, după ce au văzut ştirea la televizor.

„Ne-am dus înspre Vârful Petreasa că noi suntem localnici şi ne-am dat seama că vârful este foarte înalt şi numai în partea aia se poate întâmpla. Am plecat cu încă doi săteni de-ai mei. Am tot strigat acolo sus pe munte, pe deal, strigând noi, după câteva căutări, i-am auzit şi pe ei strigând ajutor. Când ne-am dus acolo, domnişoara rezidentă era pe zăpadă şi domnul doctor îi făcea respiraţie şi a zis să îi facem şi noi. I-am făcut, dar din nefericire nu a mai scăpat.

Tovarăşii mei au plecat cu domnişoara mai în jos, la maşini, ca să vină cineva. Eu am rămas acolo cu răniţii. Unul dintre ei avea picioarele rupte şi era întins jos pe zăpadă. Mi-am dat jos geaca de pe mine şi am pus-o sub el ca să nu stea pe zăpadă. Vă daţi seama la cinci ore de stat în frig era îngheţat”, a mai povestit Giurgiu, pentru corespondentul Evenimentul zilei de la Cluj.

Localnicul spune că le-a făcut şi foc cu maieul lui, un deodorant din bagajele lor şi nişte crengi uscate. Din păcate, focul nu a putut fi întreţinut mai mult timp pentru că lemnele din pădure erau umede.

Despre echipajul de salvare de la ISU, localnicii spun că nu au fost coordonaţi bine şi au primit indicaţii greşite. Giurgiu a mai spus că din comuna Horea au mers în jur de 2 kilometri prin pădure. (Foto: Agerpres)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata