Prahova: Fosta Casă a Căsătoriilor, clădire-simbol a Ploieştiului, victimă a dezinteresului noilor proprietari

În centrul municipiului Ploieşti, pe ”bătrânul” Bulevard al Castanilor, o bijuterie arhitectonică, martoră timp de aproximativ o jumătate de secol la fericirea a mii de cupluri care şi-au unit aici destinele, se luptă cu timpul nemilos care, pe zi ce trece, o degradează tot mai mult.

Fosta Casă a Căsătoriilor, aşa cum o cunosc toţi ploieştenii, zace în uitare, ca o victimă a dezinteresului noilor proprietari care, de la momentul cumpărării imobilului, în anul 2008, au lăsat-o la voia întâmplării.

Casa este amplasată pe Bulevardul Independenţei, cunoscut sub numele de Bulevardul Castanilor, o importantă arteră a Ploieştiului care ‘miroase’ a istorie, aici aflându-se o serie de clădiri-monument foarte importante.

De altfel, chiar în spatele acestei construcţii, care a aparţinut omului politic Radu Stanian, fost primar al Ploieştiului, se află un alt imobil monument, în care funcţionează Muzeul Ceasului şi care acum se află în proces de renovare şi restaurare printr-un proiect pentru care au fost obţinute fonduri europene.

Potrivit arhitectului Călin Hoinărescu, actuala formă a fostei Case a Căsătoriilor este practic o extindere realizată la începutul secolului XX a locuinţei lui Radu Stanian despre care se bănuieşte că era în stil neoclasic.

‘Este o clădire cu un volum foarte variat, echilibrată şi expresivă, cu turn foişor şi corp semirotund. Este o lucrare foarte reuşită şi extrem de bine plasată pe acest unic fragment din ce a mai rămas din oraşul Ploieşti în urma demolărilor dezastruoase. Este o clădire în stil neoromânesc, de bună calitate’, spune arhitectul.

Casa a fost naţionalizată, iar apoi, timp de aproximativ o jumătate de secol, a funcţionat ca şi Casă a Căsătoriilor, vibrând de acordurile Marşului nupţial şi fiind martoră la momentele în care mii de cupluri şi-au unit destinele sub acoperişul ei.

Clădirea a fost retrocedată în anul 2008, iar urmaşii lui Radu Stanian au vândut-o, în scurt timp, unor investitori privaţi care au lăsat-o să ‘moară’ încet-încet.

Acum, acordurile Marşului nupţial care a ‘umplut’ clădirea atâta vreme sunt înlocuite cu o tăcere întreruptă doar de scârţâitul lemnului vechi şi degradat al construcţiei.

Municipalitatea a făcut mai multe demersuri pentru a încerca să cumpere sau să închirieze clădirea-simbol de la noii proprietari, însă de fiecare dată negocierile au eşuat, preţul cerut de aceştia fiind mult prea mare pentru a fi suportat din bugetul local.

Astfel, Serviciul de Stare Civilă s-a mutat în Palatul Administrativ din centrul oraşului, iar căsătoriile, care altă dată se desfăşurau într-un cadru somptuos, de poveste, au loc acum într-un spaţiu rece, de necomparat cu cel anterior.

Între timp, Primăria Ploieşti a achiziţionat un alt imobil, situat chiar vizavi de fosta Casă a Căsătoriilor, care a fost amenajat special Serviciul de Evidenţă a Populaţiei, care îl include şi pe cel de stare civilă.

Noua Casă a Căsătoriilor a fost inaugurată în urmă cu câteva săptămâni, iar ‘durerea’ nostalgicilor s-a mai estompat.

Rămâne însă cea provocată de imaginea ‘bolnavă’ a clădirii-monument care acum este năpădită de buruieni, unele de chiar mai înalte decât statura unui om, crescute inclusiv printre crăpăturile adânci apărute în ciment. Zidurile sunt şi ele crăpate, acoperişul s-a degradat în unele locuri, porţile au ruginit, iar ele nu au nici măcar lacăt, fapt care accentuează şi mai mult ideea că această clădire este, practic, abandonată. Abandonată timpului şi oamenilor străzii…  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata