Prahova – judeţul aurului negru, loc al premierelor în domeniul energiilor regenerabile

Judeţul Prahova, cunoscut în principal datorită tradiţiei sale în prelucrarea şi extragerea petrolului, este considerat de specialiştii în domeniu ca fiind loc de pionierat în ceea ce priveşte proiectele de energii regenerabile, aici fiind marcate câteva premiere pe acest segment de activitate.

Unul dintre cele mai industrializate judeţe ale ţării, acesta este deschizător de drumuri în domeniul energiilor regenerabile, aici fiind locul în care a fost pusă în funcţiune prima centrală eoliană din ţară. Și aceasta nu este singura premieră din domeniu care a avut loc în judeţul Prahova.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, este considerat un promotor al energiilor verzi în România.

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei pentru Eficienţă Energetică şi Energii Regenerabile (AE3R) Ploieşti-Prahova, în primul mandat al acestuia la conducerea CJ Prahova, respectiv în anul 2004, a fost pusă în funcţiune, lângă Ploieşti, la Crângul lui Bot, prima centrală eoliană din ţară, fiind vorba la acea dată despre un proiect pilot. Centrala a fost mutată ulterior în judeţul Tulcea, unde s-a dezvoltat între timp un parc în care funcţionează alte câteva zeci de eoliene.

Cosma a obţinut la acel moment premiul Asociaţiei Europene a Energiei pentru instalarea primei centrale eoliene din România şi a fost cooptat şi în prezidiul Adunării Asociaţiei Europene a Energiei, se arată pe site-ul oficial al AE3R Ploieşti-Prahova.

Tot în Prahova a mai fost bifată o premieră, de data aceasta legată de producerea energiei electrice prin sistemul de panouri fotovoltaice.

Potrivit expertului energetic din cadrul AE3R Cătălin Csaszar, Primăria Floreşti este prima autoritate locală din România care a obţinut licenţă de producător de energie electrică din sursă fotovoltaică, dar şi certificate verzi.

De altfel, Consiliul Judeţean Prahova şi AE3R intenţionează să implementeze un proiect care vizează amplasarea de panouri fotovoltaice la alte 20 de primării din sudul judeţului, demersul având ca finalitate reducerea facturilor la energie electrică.

Citește și
1 Comentariu
  1. Om normal la cap spune

    Tot ce inseamna energie fotovoltaica si eoliana in zona Prahova , este un simulacru de afacere rentabila . Romania , cu exceptia zonei Sulina , unde avem vreo 2130 de ore cu soare pe an si unde trebuie sa stim ca o ora cu soare pe la sase dimineata sau seara nu inseamna nimic , nu are zone favorabile pentru fotovoltaice . Cu eolienele , unde viteza medie vantului este de cam 3,6 m/s in zona , este acelasi lucru . Asa cum unii ingroapa fonduri europene si bancare in parcuri si arteziene pe la tara , asa si acesti investitori. Castigul sta in comisioanele furnizorilor de utilaje ( eoliene si panouri ) care se iau la inceput si dupa aia , potopul . Nu exista exceptie .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata