Preda: România trebuie să intre într-un format de negocieri referitor la Ucraina; formatul 5+2 privind Transnistria trebuie schimbat

Europarlamentarul Cristian Preda susţine că România trebuie să intre într-un format de negocieri referitor la Ucraina şi, în context, subliniază importanţa schimbării formatului 5+2 din negocierile cu Transnistria.

„România trebuie să intre într-un format de negocieri referitor la Ucraina. E vecinul nostru, avem o experienţă în ceea ce înseamnă politica post-comunistă şi cred că suntem în măsură acum să o folosim în sensul bun al termenului. Pe de altă parte, cred că România trebuie să fie, aşa cum a sugerat-o şi preşedintele prin poziţionarea de ieri, foarte activă în tot ce înseamnă negociere în această zonă. Trebuie, de pildă, să susţinem ca formatul 5+2 din negocierile referitoare la teritoriul transnistrean să fie schimbat şi Uniunea să capete un rol determinat acolo, şi nu doar să fie una din părţile care observă”, a declarat Cristian Preda, vineri, la RFI.

Referindu-se la deciziile luate de Consiliul European, respectiv restricţii de călătorie pentru demnitari şi îngheţarea activelor aflate pe teritoriul UE, europarlamentarul speră ca măsurile să aibă efect.

„Eu sper ca fermitatea exprimată de liderii europeni să conducă Moscova la o atitudine de deschidere pentru dialog. În acest moment, e important ca Rusia şi Ucraina să se aşeze la masa discuţiilor. Marele impediment aici este legat de persoana lui Ianukovici. Mulţi au trecut cu uşurinţă peste solicitarea pe care preşedintele Băsescu o făcea acum o săptămână şi mai bine, când spunea că Ianukovici trebuie să demisioneze în mod formal. De ce? Pentru că ruşii îl consideră încă preşedintele în funcţie, în timp ce, evident, noile autorităţi de la Kiev, care sunt deja un interlocutor pentru terţi, sunt pe o cu totul altă poziţie. Aici este blocajul”, spune Preda. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata