Premieră în chirurgia românească – operaţie de reconstrucţie a peretelui toracic cu implanturi de titan

Doi chirurgi, unul din Sibiu și celălalt de la Institutul Oncologic din Iași, au realizat miercuri, timp de trei ore, prima operație de reconstrucție a peretelui toracic cu implanturi de titan, pacientul fiind un bărbat care a suferit în urmă cu două săptămâni un accident rutier, în urma căruia i-au fost zdrobite mai multe coaste, conform echipei medicale.

„Am realizat astăzi, în premieră națională, o reconstrucție a peretelui toracic (…) prin montaj de titan. Este vorba de un pacient de 50 de ani, care a suferit un accident rutier și avea cutia toracică zdrobită în urma accidentului, cu cinci etaje costale, complet fracturate, declanșând apariția așa-numitului volet toracic. Intervenția constă în reconstruirea unei cavități toracice normale și resudarea coastelor cu scopul de a preveni apariția complicațiilor pleuropulmonare și a preveni apariția durerilor cronice. Tehnica aceasta constă în așezarea mai multor implanturi din titan, care realinează coastele la locul lor și dau forma cavității toracice și o dinamică respiratorie”, a declarat, imediat după operație, dr. Victor Costache, directorul medical al Spitalului Clinic European Polisano din Sibiu, unde a avut loc intervenția chirurgicală.

El a realizat prima intervenție de acest tip în România, însă cea de a 13-a din ultimii ani. Anul trecut, Victor Costache era doctorul cu cele mai multe astfel de operații în Franța, țară în care a profesat mai mulți ani.

„Și pentru mine este o premieră. Prin prisma experienței pe care o am în chirurgia toracică. Nu e nimic SF”, a mărturisit cel de al doilea chirurg din echipă, dr. Liviu Mugurel Bosînceanu, șeful Secției de Chirurgie Toracică de la Institutul Oncologic din Iași.

El a explicat că, practic, această reconstrucție de coaste cu titan este cea mai avantajoasă metodă în prezent, în Europa. Potrivit dr. Bosînceanu, înainte, în cele câteva centre mari universitare din țară, la București, Iași, Timișoara și Cluj-Napoca, se puneau implanturi de oțel, la coaste, care se scoteau după o jumătate de an.

„În România se făcea cu niște lame de oțel, care trebuiau scoase după șase luni, deci pacientul încasa două intervenții, una de punerea lamelor de oțel, una de scoaterea lamelor de oțel. Lamele de oțel pot coroda, au reacții locale foarte importante, erau coastele și apăreau leziuni infecțioase în zona respectivă. În plus, nu poți să pui un asemenea volet complex, pentru că nu tolerează pacientul. Aici poți pune implant de titan pe toate coastele, nu se scot deloc toată viața pacientului. Sunt numai avantaje. Cu oțel se făcea numai în centrele mari din România, București, Iași, Timișoara, Cluj-Napoca. S-a renunțat la ele, pentru că rezultatele erau proaste. Recuperarea acum este extrem de rapidă. Pacientul nu mai este intubat, respiră singur, de mâine se alimentează”, a afirmat dr. Liviu Mugurel Bosînceanu.

Potrivit dr. Victor Costache, pacientul operat miercuri, la Sibiu, va putea fi externat în maxim patru zile, iar peste două săptămâni se poate întoarce la serviciu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata