Premieră medicală mondială: Operaţie pe inimă fără deschiderea cutiei toracice

Chirurgii francezi au pus la punct o metodă inedită de înlocuire completă a unei valve cardiace fără deschiderea toracelui pacientului, procedeu care permite, între altele, o mai bună recuperare post-operatorie, relatează metronews.fr.

Este o premieră mondială, care deschide calea unor intervenţii mai rapide şi mai puţin invazive. Medici de la Spitalul de Urgenţă din Saint-Etienne (centru-est) au realizat înlocuirea totală a unei valve aortice fără să deschidă cutia toracică a pacientului. Valva aortică (numită şi valvă cardiacă) este o parte a inimii care permite sângelui să circule bine în cord. Pentru a fi înlocuită, era necesar până acum ca pacientului să i se deschidă câţiva centimetri cutia toracică şi să i se taie sternul pentru efectuarea operaţiei la vedere.

Noua operaţie a fost efectuată prin endoscopie (explorarea vizuală a unei cavităţi prin intermediul unui tub optic dotat cu un sistem de iluminare numit endoscop), iar ‘pe toracele pacientului au fost efectuate mici incizii de câţiva milimetri pentru a permite pătrunderea instrumentelor chirurgicale, a noii valve şi a fibrelor optice pentru ghidarea acţiunii chirurgului’, arată într-un comunicat dr. Marco Vola, cardiochirurg la spitalul menţionat, care a pus la punct această tehnică.

Cinci pacienţi au beneficiat până acum de acest tip de operaţie cu perspective promiţătoare: este mai puţin invazivă, pacientul nu rămâne cu cicatrici mari, durează mai puţin, produce mai puţine dureri post-operatorii şi spitalizarea este mai scurtă.

În ultimii ani au fost realizate deja câteva intervenţii chirurgicale asemănătoare, dar noua valvă aortică era fixată la capătul unui cateter introdus până la inimă printr-o venă. Însă ‘valva bolnavă nu era înlocuită în întregime, ci doar ‘spartă’ de cea nouă, lucru care poate duce în unele cazuri la fisuri’, precizează dr. Vola, care nu exclude ca noua tehnică să fie aplicată în curând la un număr mai mare de pacienţi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata