Premierul a înmânat cheile primelor 100 de microbuze destinate transportului elevilor în mediul rural

Premierul Victor Ponta a înmânat, miercuri, 23 iulie, la sediul Guvernului, cheile primelor 100 de microbuze școlare edililor-șefi ai primăriilor incluse în proiectul derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în colaborare cu Ministerul Educației Naționale privind transportul elevilor din mediul rural.

„Mă bucur foarte tare că am reușit să demarăm acest program. Înțeleg că 600 de primării vor primi acum în prima tranșă și încă 650 în luna octombrie. 1.250, da ?! Domnul ministru mi s-a plâns tot timpul ca toți miniștrii Educației și ca toți primarii de faptul că merg copiii pe jos. (…) Am reușit și vreau să fie foarte clar că nu s-au împărțit pe niciun fel de partid și toți cei care au solicitat, 1.250, din 2.800 comune, reușim să le acoperim anul acesta. Nu-mi doresc altceva decât să aveți grijă să ajungă copiii la școală, sănătoși, și dus și întors, și să aveți grijă de ele”, a declarat premierul.

Victor Ponta a mulțumit în context Ministerului Dezvoltării Regionale și Ministerului Educației pentru standardele la care au derulat proiectul.

„Nu pot să spun decât că m-am uitat și calitatea lor (a microbuzelor — n.r.) și standardele folosite sunt foarte înalte. Mulțumesc tuturor primarilor care au venit până aici să-și ia microbuzul și să ajungeți sănătoși acasă și din septembrie să le folosiți pentru copii”, a mai spus Ponta.

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale, a precizat, la rândul său, că faza a doua a proiectului presupune achiziția unui număr de 659 de microbuze școlare, cu o valoare totală de 78 de milioane de lei.

În prima fază a proiectului, derulată începând cu 23 iulie, 600 de primării din mai multe județe ale țării vor primi câte un microbuz școlar cu o capacitate de 16+1 locuri pentru transportul elevilor din mediul rural, potrivit datelor comunicate de MDAPR.

Între beneficiari se numără localități din județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor,Botoșani, Bistrița-Năsăud, Brașov.

Costul unui microbuz se ridică la 26.933 euro cu TVA, finanțarea proiectului fiind asigurată în baza sumelor obținute din vânzarea de certificate verzi. Microbuzele de fabricație Opel au propulsie asigurată cu motoare Diesel, norme de poluare Euro 5, sistem de direcție de tip servoasistat, sistem de frânare ultramodern, cu asistență la frânare de urgență, sistem de antipatinare a roților, sistem electronic de control al stabilității.

Microbuzele vor fi dotate cu CRONOTAHOGRAF digital cu limitare electronică de viteza la 90 km/h și sunt dotate cu sistem de aer condiționat pentru pasagerii din față și din spate și sistem de încălzire cu recirculare, fluxul de aer cald deservind toți pasagerii. Conform contractului, livrarea se face cu un set de rezervă de cinci anvelope de iarnă, microbuzele având o garanție de cinci ani în limita a 150.000 km. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata