Premierul Ponta: În 2015 şi 2016 cota unică de 16% nu se modifică

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la România Tv, că bugetul pentru 2015-2016 are în vedere, printre altele, păstrarea cotei unice la 16% și modificarea taxei pe construcții speciale de la 1,5% la 1%.

„Pot spune de pe acum că bugetul este întocmit o dată cu vizita celor de la Comisia Europeană, FMI, de la sfârșitul lui noiembrie, că în 2015 și în 2016 cota unică de 16% nu se modifică, taxa pe construcții speciale va scădea de la 1,5% la 1%. Și în 2015-2016, dacă suntem noi la guvernare, acest Guvern USL, reducerea contribuțiilor de asigurări sociale cu cinci puncte procentuale, intrată în vigoare la 1 octombrie, rămâne în vigoare. Singurul lucru pe care-l căutăm în acest moment și după datele pe care le avem la 20 octombrie cred că e posibil deja la anul este reducerea TVA la fructe, legume și carne la 9%. Deci, pentru orice om de afaceri aceste date sunt trecute în Strategia fiscal-bugetară și sunt sigure”, a declarat premierul întrebat ce poate preciza legat de bugetul de anul viitor.

Ponta a dat asigurărielementele avute în vedere vor fi preluate de noul Guvern și noul premier. „O să fiu președinte și noul Guvern, viitorul prim-ministru își va asuma nu doar aceste lucruri, ci inclusiv ceea ce noi am negociat în zona de Sănătate, în zona de Educație și în zona de Apărare, cele trei” , a declarat premierul.

Ponta a precizat că a avut luni o discuție și cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, despre situația la zi a deficitului și a contului curent.

„Și toate aceste date sunt certificate de către instituții neguvernamentale. Adică nu e că zicem noi. Mergeți la Comisia Europeană, la BNR și obțineți exact aceste date. Nu se poate altfel”, a spus premierul.

În context, Ponta a spus că din cifrele ce i-au fost prezentate tot luni de ministrul Finanțelor și ministrul delegat pentru Buget este primul an din istoria modernă a României când la buget se cheltuie chiar mai puțin decât s-a încasat.

„Este prima dată în istoria modernă a României, am primit datele de la doamna Petrescu și de la domnul Vâlcov, astăzi, datele la 31 octombrie, este prima dată când am cheltuit tot atâția bani câți am încasat. Mai bine zis am încasat la buget 176 de miliarde și am cheltuit 175,5 de miliarde. Deci e prima dată când Guvernului care vine în decembrie nu-i lăsăm nicio datorie în plus de plătit (…) Și este posibil ca rezultatele pe care le avem, ca în luna decembrie, dacă aceste date se confirmă, să plătim în avans obligații pe care statul român le are la cetățenii săi pentru 2015. Adică având banii respectivi îi plătim în decembrie și nu-i mai plătim în 2015. Aceasta este varianta cea mai probabilă pentru a închide anul în datele convenite cu CE și FMI”, a mai declarat premierul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata