Premierul Victor Ponta a anunţat intrarea în vigoare a patru programe destinate IMM-urilor

Patru programe pentru IMM-uri şi tinerii antreprenori vor intra în vigoare în lunile martie şi aprilie, a anunţat duminică premierul Victor Ponta, într-o postare pe blog.

„Guvernul pe care îl conduc va fi primul care va respecta legea conform căreia IMM-urile sunt susţinute de la buget cu minimum 0,4% din PIB. Mă bucur să anunţ că luna aceasta vor intra în vigoare patru programe menite a ajuta IMM-urile şi tinerii antreprenori. Este vorba de programele Tineri Întreprinzători, Stimularea Femeilor Manager, la care înscrierile vor fi deschise de mâine, programul Start, care va începe de săptămâna viitoare, şi programul de dezvoltare pentru IMM-uri, disponibil din luna aprilie”, susţine Victor Ponta.

Premierul arată că, pe lângă schema de minimis de 2 miliarde lei (cu posibilitate de prelungire la 4 miliarde lei), care facilitează accesul la credite prin mecanismele de garantare şi contragarantare, la care există peste 7.000 de IMM-uri aplicante eligibile la final de ianuarie, în luna martie şi aprilie intră în funcţiune patru programe.

Primul este programul „Tineri întreprinzători”, la care înscrierile vor fi deschise de luni, cu finanţare nerambursabilă de până la 10.000 de euro.

„Debutanţii în afaceri, cu vârsta de până la 35 de ani, pot să depună online cererile începând cu data de 10 martie. Buget, 21 milioane de lei. Instituţia — Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism. Tinerii primesc 50% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, dar nu mai mult de 10.000 euro. Fondul Naţional de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii va garanta pentru creditele contractate de firmele înfiinţate de tineri în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate de Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, cu până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro, echivalentul în lei. Beneficiarii programului vor fi scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 (patru) salariaţi, angajaţi pe perioadă nedeterminată”, declară Victor Ponta.

„Programul de stimulare a Femeilor Manager” începe luni, 10 martie,  şi constă în alocare financiară nerambursabilă de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA) şi nu poate depăşi suma de 41.500 lei/beneficiar. Bugetul programului pentru anul 2014 este de 500.000 lei.

„Programul Start” — acces la finanţare a tinerilor întreprinzători începe din 17 martie. Bugetul alocat în anul 2014 este de 13 milioane de lei, iar estimările sunt de câteva sute de beneficiari. Programul înseamnă finanţări nerambursabile de maximum 80% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 100.000 lei/beneficiar. Întreprinzătorii trebuie să contribuie cu restul banilor din surse proprii.

„Programul de dezvoltare pentru ÎMM-uri” va începe din luna aprilie.

„Înseamnă finanţare pentru dezvoltarea şi modernizarea activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă. Bugetul alocat programului este de 18 milioane de lei. Beneficiarii eligibili primesc finanţări nerambursabile de maximum 80% pentru microîntreprinderi, 70% pentru întreprinderi mici şi 60% pentru întreprinderi mijlocii din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA). Valoarea maximă a grantului nu poate depăşi 80.000 lei pentru fiecare beneficiar”, spune Ponta.

„Actualul guvern nu este doar format din tineri, ci este de partea tinerilor. Vreau să îi încurajăm pe tinerii antreprenori şi să îi ajutăm în dezvoltarea unei afaceri la noi în ţară, care să creeze astfel noi locuri de muncă în România”, declară Victor Ponta. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata