Premiul Nobel pentru descoperirea neutronului, vândut la licitaţie

Premiul Nobel câștigat în 1935 de fizicianul englez James Chadwick pentru descoperirea neutronilor (în 1932) a fost vândut miercuri, 4 iunie, la licitație, la New York, pentru suma de 329,000 de dolari, conform LiveScience.com.

Casa Sotheby’s, organizatoarea licitației, estima că medalia din aur și diploma aferentă vor fi vândute pentru o sumă cuprinsă între 200.000 și 400.000 de dolari. Vânzătorul este un colecționar de medalii și monede, care a cumpărat medalia de aur și diploma chiar de la fizicianul englez, în urmă cu aproximativ 20 de ani.

Prin această licitație vânzătorul a sperat probabil că va putea obține un preț apropiat de cel al vânzării premiului Nobel obținut de Francis Crick în 1953 pentru descoperirea structurii ADN-ului. Acest Nobel, primul de altfel vândut la o licitație, a obținut peste 2 milioane de dolari la o licitație organizată anul trecut, după ce casa organizatoare, Heritage Auctions, îl evaluase la aproximativ 500.000 de dolari.

James Chadwick a fost discipolul omului de știință britanic Ernest Rutherford, considerat părintele fizicii nucleare și al cărui model „planetar” al atomului (primul de acest fel) i-a adus premiul Nobel pentru Chimie în 1908.

Citeste si:  Creanţele Administraţiei publice s-au diminuat la 25,3% din PIB

Câteva decenii mai târziu, Chadwick a demonstrat existența (postulată doar teoretic până atunci) a neutronilor — particule cu sarcină electrică neutră din nucleul atomilor, care au o masă puțin mai mare decât a protonilor.

Oamenii de știință au înțeles la puțin timp după aceea că neutronii pot fi folosiți în reacții nucleare în lanț pentru a elibera cantități foarte mari de energie. James Chadwick, care a fost înnobilat în 1945, a participat la producerea primelor bombe atomice în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, conducând echipa de cercetători britanici care a lucrat în cadrul celebrului Proiect Manhattan. Chadwick a asistat și la experimentul Trinity — prima detonare a unei bombe nucleare, la 16 iulie 1945, la baza aeriană Alamogordo din New Mexico. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner