Premiul polonez Transatlantyk 2016 a revenit unui traducător român

Traducătorul român Constantin Geambaşu a fost distins, vineri, 24 iunie, cu cel mai important premiu polonez pentru cei care popularizează literatura polonă în lume – Transatlantyk.

Institutul Polonez Bucureşti informează, într-un comunicat de presă, că profesorul Geambaşu a primit distincţia la Cracovia, fiind primul român căruia i se decernează.

Juriul, alcătuit din recunoscuţi cercetători ai literaturii, traducători şi oameni de cultură, a apreciat în acest an activitatea de traducător de 45 de ani a profesorului Constantin Geambaşu, de la Universitatea din Bucureşti.

„Premiul Transatlantyk reprezintă, pentru orice traducător de literatură polonă din lume, recunoaşterea deplină a meritelor în domeniul promovării şi susţinerii literaturii şi culturii polone în străinătate. În acelaşi timp, consider că este şi un simbol de apreciere a zonei culturale din care vine traducătorul, în cazul de faţă a spaţiului românesc”, a declarat Constantin Geambaşu la primirea acestui premiu, care este decernat din 2005.

Constantin Geambaşu, slavist şi polonist, este unul dintre cei mai reputaţi traducători ai literaturii polone în limba română din ultimele decenii. A tradus din polonă peste 50 de volume (proză, eseistică, poezie, teoria literaturii), care au fost publicate de unele dintre cele mai prestigioase edituri româneşti.

Graţie prof. Geambaşu, românii pot citi astăzi în propria lor limbă, printre altele, cărţile a trei laureaţi polonezi ai Premiului Nobel pentru literatură: Czeslaw Milosz („Gândirea captivă”, „Europa natală”, „Ținutul Ulro”, „Privind dinspre Golful San Francisco”, „Antologia de poezie Podul de catifea”), Wislawa Szymborska (printre altele, „Sub o singură stea”, „În râul lui Heraclit”) şi Wladyslaw Reymont („Pământul făgăduinţei”), precum şi numeroase cărţi ale lui Stanislaw Lem (cum ar fi „Golem XIV”, „Eden” şi „Solaris”), „Pan Cogito” de Zbigniew Herbert, „Posedaţii” de Witold Gombrowicz sau „Frumoasa doamnă Seidenman” de Andrzej Szczypiorski, menţionează sursa citată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: pap.pl

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata