Presaţi de taxele uriaşe pe muncă, angajatorii caută căi alternative pentru a-şi plăti oamenii

Mai mult de jumătate din evaziunea fiscală de pe piaţa muncii, estimată la 16,7% din PIB, provine din munca la gri, iar fenomenul este atât de răspândit, încât administratorii de firme au reuşit să găsească diferite „breşe“ fiscale prin care să scoată banii din companii pentru a plăti lunar în plicuri o parte din sumele aferente salariilor angajaţilor, notează zf.ro.

Folosirea metodei dividendelor, a avansurilor spre decontare, a înregistrării de servicii sau chiar a firmelor offshore este cel mai des întâlnită metodă de ocolire a legii pentru plata angajaţilor, spun consultanţii fiscali, care avertizează însă că acestea sunt periculoase şi nerecomandate.

Povara fiscală reprezentată de contribuţiile sociale aferente salariilor i-a determinat pe o mare parte din angajatorii locali să folosească practica angajării de forţă de muncă „la gri“, în sensul că încheie cu angajaţii contracte de muncă cu salariul minim pe economie, iar restul banilor îl oferă sub formă de cash. Iar economiile făcute de angajator sunt semnificative.

Dacă la un salariu mediu net de 1.687 de lei încasat de angajat (aceasta fiind valoarea salariului mediu net pe economie în luna iunie) cheltuiala totală a angajatorului este de 2.987 de lei pe lună, folosirea metodei la „gri“ înseamnă ca angajatorul să aibă o cheltuială totală de 1.687 lei (1.153 cu salariul minim plătit pe contractul de muncă, plus încă 534 de lei plătiţi sub formă de cash angajatului).

Cu alte cuvinte, angajatorul îşi reduce, dintr-odată, cu 43% costurile cu salariul angajatului dacă foloseşte munca la gri.

„Pentru justificarea sumelor plătite în plic, în timp, au fost experimentate mai multe metode în funcţie de domeniul de activitate al companiei, de cuantumul sumelor sau de recurenţa plăţilor. Una dintre ele este înregistrarea de avansuri spre decontare, care reprezintă sumele pe care le scot angajaţii din casierie pentru a cumpăra diverse bunuri pentru companie (detergenţi, şerveţele etc.), care ar trebui teoretic să fie decontate la un moment dat, dar care de regulă rămân «agăţate» în contabilitatea firmei“, a explicat consultantul fiscal George Niculescu. O altă metodă este, spune el, aceea a înregistrării de servicii, deoarece legislaţia este destul de inflexibilă în ceea ce priveşte serviciile, în sensul că la calculul impozitului pe profit astfel de cheltuieli sunt nedeductibile, iar pentru a fi deductibile contribuabilul are obligaţia de a argumenta/documenta prestarea efectivă a acestora.

„Ce-a de-a treia metodă este cea a acordării de divi­dende, conform legislaţiei actuale, prin care beneficiarii acestora folosesc o parte din bani pentru plata angajaţilor în perioada următoare“, a mai spus Niculescu.

În prezent, circa 800.000 de angajaţi sunt plătiţi la nivelul salariului minim pe economie, care este de 900 de lei brut (670 de lei net) pe lună. Deşi este o metodă nerecomandată şi aduce pierderi pe termen lung atât pentru bugetul statului, cât şi pentru angajaţi (care au contribuţii mai reduse la pensii, sănătate şi şomaj), specialiştii spun că practica este întâlnită atât la firmele mici şi mijlocii, cât şi la companiile mari.

Citește și
1 Comentariu
  1. Dany spune

    Probleme vechi,adevarat taxe mari de aceia unele firme fac contracte pe jumatate de norma.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata