Preşedintele ASF: Suntem în război permanent cu SIF-urile

Autoritatea de Supraveghere Financiară/ ASF/ se află într-un război permanent cu SIF-rile și are în vedere, pentru anul 2015, ca direcție strategică pentru piața de capital, reglementarea regimului fondurilor închise de investiții, printr-o lege care să includă și cele cinci SIF-uri și Fondul Proprietatea, a declarat marți, într-o conferință de presă, președintele ASF, Mișu Negrițoiu.

„Suntem într-un război permanent cu aceste instituții (SIF-urile — n.r.), am publicat sancțiunile, au fost procese, sunt litigii, din dorința noastră de a disciplina cât mai mult piața. Trebuie umblat la bază, baza fiind re-reglementarea acestor instituții”, a spus Negrițoiu.

Întrebat de jurnaliști despre cazul în care procurorii DIICOT au reținut cinci persoane în dosarul de delapidare a SIF Banat-Crișana și SIF Muntenia, oficialul ASF nu a dorit să comenteze public această situație, limitându-se să precizeze că ASF și-a făcut treaba că și supraveghetor și va colabora cu autoritățile în această investigație.

Președintele ASF a spus că lipsește o lege a fondurilor închise de investiții și că ASF trebuie să aducă în normalitate toate fondurile închise de investiții din România, inclusiv SIF-urile și probabil și Fondul Proprietatea.

„Fiecare este un organism mai exotic decât celălalt și funcționează în baza unor legi depășite, chiar desuete”, a afirmat Negrițoiu.

Procurorii DIICOT au reținut cinci persoane în dosarul de delapidare a SIF Banat-Crișana și SIF Muntenia. Printre persoanele reținute se află Dragoș Bîlteanu, șeful SIF Banat-Crișana, omul de afaceri Najib El Lakis (membru în CĂ de la SIF Banat-Crișana), Stere Gardan (acționar casă de brokeraj), avocatul Nicolae Mergeani și Adrian Victor Prodan (membru în CĂ de la SIF Muntenia).

Aceștia vor fi prezentați judecătorului cu propunere de arestare preventivă. Prejudiciul în acest dosar este estimat de procurorii DIICOT la peste 62,5 milioane lei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata