Președintele Băsescu a solicitat începerea urmăririi penale pentru fostul ministru Cristian David

Președintele Traian Băsescu a anunțat miercuri, 19 noiembrie, că a solicitat începerea urmăririi penale pentru fostul ministru Cristian David, precizând că decizia sa nu înseamnă că acesta este vinovat.

„Un alt subiect este legat de solicitarea pe care am făcut-o astăzi pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru Cristian David. (…) Decizia mea nu înseamnă că dl Cristian David este vinovat, el va merge în fața procurorilor pentru a clarifica dacă a primit sau nu a primit mita de 500.000 de dolari pentru înlesnirea obținerii titlului de proprietate de către o persoană fizică pentru 15 hectare de teren”, a declarat șeful statului la Palatul Cotroceni.

El a indicat că în documentația trimisă de Parchetul General, provenită de la DNA, se arată că David ar fi suspect pentru încasarea unei mite de 500.000 de euro pentru a înlesni emiterea de către un prefect a unui titlu de proprietate pentru o suprafață de teren intravilan de 15 hectare.

Pe 10 noiembrie procurorul general Tiberiu Nițu i-a trimis președintelui Traian Băsescu cererea DNA privind ridicarea imunității lui Cristian David, fost ministru al Internelor, într-un dosar în care este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și spălare de bani.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat președintelui României declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de David Cristian, fost ministru al Internelor și Reformei Administrative, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită și spălare de bani pentru faptele descrise în referatul întocmit de procurorul de caz”, se arăta într-un comunicat al Parchetului General.

Potrivit DNA, ministrul David Cristian ar fi pretins în anul 2007 iar la 1 februarie 2008 ar fi primit suma de 500.000 de euro de la un denunțător pentru a-și exercita atribuțiile de îndrumare și coordonare a activității prefecților într-o modalitate care să asigure emiterea de către Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău.

„Pentru a masca originea sumei primite cu titlu de mită și pentru a evita tragerea la răspundere penală, ar fi fost încheiate mai multe contracte de vânzare-cumpărare, având ca obiect tranzacții imobiliare fictive între persoanele implicate în săvârșirea infracțiunilor de corupție”, susțin procurorii.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii DNA — Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție care efectuează cercetări în cauză, precum și copii ale dosarului de urmărire penală. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata