Preşedintele Băsescu: Abordarea Republicii Moldova, una dintre cele mai inteligente din Parteneriatul estic

Abordarea Republicii Moldova, țară care a semnat vineri, 27 iunie, un acord de asociere și liber schimb cu UE, a fost una dintre cele mai inteligente din Parteneriatul estic, a declarat președintele Traian Băsescu, într-o conferință de presă susținută la finalul Consiliului European de la Bruxelles.

În prezentarea concluziilor reuniunii, șeful statului a remarcat modul deosebit în care a acționat guvernul Republicii Moldova după câștigarea alegerilor în 2009. „A fost un guvern foarte pragmatic, care și-a pus două obiective — să obțină dreptul la libera circulație pentru cetățenii Republicii Moldova și să ajungă la acordul de asociere. Cred că a fost una dintre cele mai inteligente abordări dintre toate statele din Parteneriatul estic. În momentul de față, Moldova și-a atins ambele obiective — are din luna mai liberă circulație și astăzi a semnat acordul de asociere și acordul de liber schimb, a fost o bună strategie începută de primul ministru Vlad Filat și continuată foarte bine de premierul (Iurie) Leancă”, a detaliat președintele român.

El s-a declarat impresionat de felul în care premierul moldovean și-a susținut discursul în plenul Consiliului European. ‘(…) la premierul Leancă m-a impresionat faptul că și-a ținut jumătate de discurs în limba franceză, după care a anunțat că va vorbi în limba oficială a țării lui și într-o limbă oficială a Uniunii Europene — și a folosit limba română, ceea ce pentru mine a fost un lucru extrem de important”, a spus președintele Băsescu.

În opinia sa, stadiul în care se află astăzi Republica Moldova este și consecința eforturilor României.

„Este, dacă vreți, și un efort de-al nostru, și al meu, și al diplomației românești de-a lungul acestor 10 ani. Îmi aduc aminte când am început să frecventez Consiliul European, în 2005, nu exista în documentele Consiliului ceva despre Republica Moldova”, a remarcat șeful statului român. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata