Preşedintele CJ Dâmboviţa: Festivalul Dracula este gândit şi în ideea de a sublinia adevărul istoric

Festivalul Medieval Dracula, ce are loc la Târgoviște în perioada 13-16 iunie, are, pe lângă rolul de a atrage turiști, și pe acela de a sublinia adevărul istoric, afirmă președintele Consiliului Județean (CJ) Dâmbovița, Adrian Țuțuianu.

”Festivalul Dracula este o manifestare prin care dorim să realizăm un punct de maximă atracție turistică. Deținem unele dintre cele mai frumoase peisaje naturale, tradiții și obiceiuri ce ar putea plasa județul Dâmbovița și municipiul Târgoviște pe harta celor mai vizitate obiective turistice din România. Vreme de mai bine de 300 de ani Târgoviștea, reședința județului, a fost capitala provinciei istorice Țara Românească, locul unde au domnit 33 de voievozi, unul dintre ei fiind legendarul Vlad Țepeș, cel care a construit simbolul cetății, Turnul Chindiei”, subliniază Țuțuianu.

Potrivit președintelui CJ Dâmbovița, participanții la festival pot afla mai multe despre istoria locului.

”Festivalul medieval Dracula este gândit și în ideea de a sublinia adevărul istoric, anume acela că Vlad Țepeș a fost un domnitor al Țării Românești, membru al dinastiei Basarabilor, un strălucit apărător al creștinătății. Ele este strâns legat de Târgoviște, de casa bunicului său patern, Mircea cel Bătrân. Aici și-a gândit planurile de luptă, aici a domnit, de aici s-au emis documente. Aici la Curtea Domnească de la Târgoviște a înălțat turnul de apărare, numit astăzi Turnul Chindiei, unde a plănuit apărarea antiotomană”, a afirmat Țuțuianu.

Festivalul Medieval Dracula are ca loc de desfășurarea Curtea Domnească din Târgoviște, loc cu mare încărcătură istorică.

”Ne aflăm în apropierea locului unde sultanul Mohamed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului, văzând pădurea de țepe a decis retragerea peste Dunăre, în vara nefericitului an 1462”, a spus Țuțuianu.

Oficialul s-a referit și la brandul Dracula, brand în jurul căruia s-a creat festivalul medieval de la Târgoviște, aflat la prima ediție.

”Brandul Dracula există deja, de multă vreme, și este cunoscut în întreaga lume. Ideea prezentării adevărului istoric documentat al Târgoviștei ca spațiu și loc esențial în devenirea lui Vlad Țepeș este cea în jurul căreia am încercat să construim acest festival medieval”, a mai spus președintele CJ Dâmbovița.

Supranumele Dracula atribuit voievodului Țării Românești Vlad al III-lea s-a născut din asocierea teoriei inspirate de crudele sale pedepse cu porecla populară a tatălui său Vlad al II-ea, supranumit Dracul, asociere care a generat și numirea celui de-al doilea fiu al său, Vlad, de către contemporani Drăculea, adică fiul Dracului sau fiul Dragonului.

Ar fi de asemenea de menționat că Vlad Țepeș a fost contemporan cu Mahomed sau Mehmed al II-lea, Cuceritorul Constantinopolului, cu Ștefan cel Mare, domnul Moldovei și cu Matei Corvin, regele Ungariei. Vlad Țepeș, ca de altfel oricare alt personaj istoric atât de complex, trebuie înțeles foarte bine în contextul epocii în care a trăit.

Cei care vin la Festivalul Medieval Dracula de la Târgoviște, deschis vineri seară, pot participa la ateliere și demonstrații de jocuri medievale, pot vizita târgul medieval tematic ”Negustori la poarta Cetății. Duminică va avea loc, pe ruinele Curții Domnești, un spectacol inspirat de momentul istoric al atacului de noapte al lui Vlad Țepeș împotriva turcilor.

În cadrul festivalului mai sunt concerte și spectacole de teatru. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata