Preşedintele francez François Hollande face apel la „acţiune” pentru încetarea „masacrelor” din Gaza

Președintele francez François Hollande a făcut apel la ‘acțiune’ pentru a se pune capăt ‘masacrelor’ din Gaza, în cadrul unei ceremonii de comemorare a 100 de ani de la Primul Război Mondial, organizată la Liege (est), informează AFP.

Este pentru prima dată când șeful statului francez folosește cuvântul ‘masacre’ cu privire la situația din Fâșia Gaza, notează sursa citată.

‘Când văd ce se întâmplă cu creștinii din Irak, cu minoritățile din Siria, masacrele produse în fiecare zi, masacrele care au loc, de asemenea, în Gaza. Douăzeci și șase de zile de conflict, trebuie să acționăm’, a afirmat șeful statului francez în fața presei.

‘Când se întâmplă ce se întâmplă în Ucraina, când știm că există masacre în fiecare zi în Orientul Apropiat și Orientul Mijlociu, trebuie să acționăm’, a insistat el.

În opinia lui François Hollande, Europa trebuie să acționeze, să ia parte la o inițiativă pe plan internațional și europenii ‘nu trebuie să lase impresia că alții o vor face în locul lor’.

‘Nu există un jandarm al lumii’, a spus el, ‘există lumea care este organizată în cadrul Națiunilor Unite pentru respectarea legii și există Europa care trebuie să fie un continent al păcii, nu doar pentru sine, ci pentru întreaga lume’, a mai afirmat șeful statului francez.

Europa, a subliniat François Hollande, ‘trebuie să privească în față’ situația de pe celălalt mal al Mediteranei pentru că ‘terorismul, violența, toate acestea se pot răspândi’.

Franța și Palatul Elysee au criticat în termeni duri situația din Gaza și bombardarea școlilor administrate de ONU. Înainte de François Hollande, șeful diplomației franceze Laurent Fabius a folosit termenul de ‘masacru’ în legătură cu uciderea civililor din Gaza, apreciind că dreptul ‘total’ la securitate al Israelului nu justifică uciderea de oameni nevinovați.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata