Preşedintele României face apel la Turcia pentru o mai mare implicare în regiunea Mării Negre

Preşedintele României Traian Băsescu face apel la Ankara pentru o mai mare implicare în regiunea Mării Negre, argumentând că este nevoie de o abordare pragmatică în privinţa cooperării în zone mai puţin sensibile din această regiune, scrie Hürriyet Daily News, miercuri, în ediţia online.

„Revitalizarea sinergiei Mării Negre… va construi niveluri crescute de încredere şi siguranţă între ţările din regiunea Mării Negre. În acest sens, o mai mare implicare a Turciei, ca actor-cheie, în cooperarea din regiunea Mării Negre ar fi foarte mult salutată şi apreciată”, a declarat Băsescu într-un interviu prin email acordat cotidianului Hürriyet Daily News înaintea unei vizite oficiale de două zile în Turcia, care începe astăzi.

Scopul vizitei, a precizat preşedintele român, este de a încuraja în continuare dialogul bilateral la nivel înalt după semnarea unui parteneriat strategic, precum şi întâlniri cu membri ai comunităţii de afaceri turce pentru a promova legăturile economice.

Întrebare: Care sunt oportunităţile de investiţii reciproce pentru Turcia şi România?

Răspuns: Sectoarele prioritare vizate de investitorii turci sunt privatizarea unor obiective strategice cum ar fi Oltchim, noi investiţii în agricultură, în special agricultura ecologică, industria alimentară, energetică, inclusiv energia verde, piese auto, construcţii, industria petrochimică, turismul şi IT.

Un memorandum semnat recent de miniştrii energiei din cele două ţări vizează consolidarea cooperării bilaterale şi stabilirea bazei pentru programe comune în sectorul energetic, inclusiv cercetarea şi, în cele din urmă, explorări în comun de gaze şi petrol offshore în Marea Neagră, schimburi de energie reciproce, implicarea mai activă a României în implementarea programelor de energie în Turcia (depozite de gaze naturale, echipamente pentru centrale hidroelectrice, cabluri electrice submarine etc).

În acelaşi timp, avem în vedere investiţii reciproce în tehnologii inovatoare şi produse moderne competitive.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata