Preşedintele şi partidele parlamentare au semnat Acordul politic naţional de creştere a finanţării pentru Apărare

Președintele Klaus Iohannis și reprezentanții partidelor și formațiunilor politice din Parlament au semnat, marți, 13 ianuarie, Acordul politic național privind creșterea finanțării pentru Apărare.

Acordul a fost semnat de șeful statului și președintele PSD, premierul Victor Ponta, copreședintele PNL, Alina Gorghiu, și prim-vicepreședintele liberalilor Cătălin Predoiu, președintele UNPR, Gabriel Oprea, președintele PC, Daniel Constantin, președintele UDMR, Kelemen Hunor, și președintele PP-DD. Liderul grupului minorităților naționale din Parlament, Varujan Pambuccian, a lipsit de la ceremonie.

La ceremonia de semnarea a acordului, care a început cu intonarea imnului național, a participat ministrul Apărării, Mircea Dușa, și mai mulți consilieri prezidențiali.

Președintele Klaus Iohannis a avut luni la Palatul Cotroceni consultări cu reprezentanții PSD, PNL, UNPR, PC, UDMR, ai grupului minorităților naționale și ai PP-DD, pe marginea încheierii acestui Acord politic.

După aceste consultări, el a anunțat că a obținut consensul necesar din partea partidelor și formațiunilor parlamentare pentru ca bugetul alocat Apărării să atingă 2% din PIB în anul 2017.

Potrivit Acordului, semnatarii se angajează în toate acțiunile viitoare referitoare la sistemul de apărare să urmărească patru obiective.

Primul obiectiv vizează creșterea finanțării pentru Apărare, astfel încât la nivelul bugetului pentru anul 2017 să se atingă 2% din PIB.

„Garantăm astfel asigurarea unui suport financiar corespunzător domeniului apărării, ca o condiție esențială pentru buna funcționare a Armatei României, prin susținerea și dezvoltarea de programe de înzestrare și pregătire”, se arată în document.

Al doilea obiectiv prevede menținerea pentru următorii 10 ani, în perioada 2017-2027, a unui nivel de finanțare a Armatei de cel puțin 2% din PIB iar în situația în care resursele financiare o vor permite, creșterea acestei proporții în funcție de nevoile de securitate și de obligațiile pe care România și le poate asuma.

„Ne angajăm să creăm un cadru predictibil și stabil, astfel încât să fie evitate pe viitor decizii prin care procentul alocat apărării să fie diminuat sub nivelul de 2% din PIB, fapt cu efecte negative asupra capacității operaționale”, se arată în acord.

Cel de-al treilea obiectiv stipulează garantarea unui consens politic național între toate partidele parlamentare care se obligă, indiferent că sunt la putere sau în opoziție, să respecte angajamentul ferm de susținere a alocărilor bugetare pentru Armată la nivelul constant de minimum 2% din PIB pentru următorii 10 ani.

Un alt obiectiv vizează susținerea planificării bugetare multianuale a cheltuielilor militare, pentru asigurarea predictibilității politicii de înzestrare a Armatei României cu tehnică modernă de luptă, precum și dezvoltarea unor proiecte de cooperare între industria națională de apărare și companii de profil din alte state. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata