Preşedintele Tribunalului Militar Iaşi, trimis în judecată pentru trafic de influenţă în legătură cu un teren

Președintele Tribunalului Militar Teritorial Iași, Radu-Dimitrie Tărniceriu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în stare de libertate, pentru trafic de influență, precum și pentru participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fapte reținute pentru perioada când ocupa funcția de președinte al Tribunalului Iași.

Potrivit unui comunicat al DNA remis luni , în urma intabulării în mod fraudulos a unui teren în suprafață de 282 ha teren proprietate de stat pe numele unei firme controlate de primarul comunei Gorban, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și comuna Gorban au suferit un prejudiciu în valoare de 1.963.199,51 de lei.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) Iași a dispus trimiterea în judecată și a lui Ioan Leonte, primar al comunei Gorban, județul Iași, în perioada 2004-2012, în prezent comisar la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, pentru cumpărare de influență, participație improprie la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual și uz de fals.

Alături de cei doi au mai fost trimiși în judecată, tot în stare de libertate, Emanuel Osoianu, acuzat de trafic de influență și participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu, Gina Păcuraru (fostă Iacob), asociat unic și administrator al SC Lichidator Master Consulting IPURL Iași, firmă care fusese desemnată lichidator al SC Pescăruș SA, pentru participație improprie la abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, și Florin Diaconu, consilier juridic în cadrul Agenției Domeniilor Statului — Reprezentanța Teritorială Iași, pentru aceleași infracțiuni.

De asemenea, a mai fost trimisă în judecată și societatea controlată de fostul primarul din Gorban Ioan Leonte — SC Pescăruș 2005 SRL Gorban, pentru cumpărare de influență, participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu, instigare la infracțiunea de fals intelectual și uz de fals.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2007-2011, Ioan Leonte, prin acțiuni de fals și abuzuri în serviciu, prin cumpărare de influență, cu ajutorul coinculpaților Florin Diaconu, Gina Păcuraru, Emanuel Osoianu și Radu-Dimitrie Tărniceriu, a făcut demersuri astfel încât un teren în suprafață de 282 ha teren proprietate de stat să fie intabulat, în mod fraudulos, pe numele firmei SC Pescăruș 2005 SRL Gorban, județul Iași, pe care o controla.

„Terenul respectiv se afla parțial în administrarea Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) și parțial în domeniul public al comunei Gorban. Demersurile au fost materializate ca urmare a pronunțării deciziei civile nr. 423/22.09.2010 a Tribunalului Iași — Secția Civilă, rămasă definitivă prin decizia civilă nr. 606/03.12.2010 a Curții de Apel Iași — Secția civilă, ceea ce a determinat intabularea nelegală a dreptului de proprietate al societății menționate asupra terenului în cauză în cartea funciară a localității Gorban”, se mai arată în comunicat.

Astfel, în perioada august 2010 — septembrie 2010, Ioan Leonte ar fi promis că le va da suma de 50.000 de euro lui Emanuel Osoianu și judecătorului Radu-Dimitrie Tărniceriu pentru ca, împreună, să facă intervenții pe lângă magistrații din cadrul Tribunalului Iași implicați în soluționarea cauzei civile sus menționate, promisiune acceptată de cei doi.

„Suma de 50.000 euro promisă inițial de Leonte Ioan în schimbul pronunțării unei decizii favorabile pentru societatea comercială, în apel, în dosarul Tribunalului Iași, urma să fie dată/primită după vânzarea terenului vizat de operațiune, urmând să fie împărțită în cote egale între Tărniceriu Radu-Dimitrie și Osoianu Emanuel. Pentru a avea garanția că promisiunea de plată va fi onorată, a doua zi după pronunțarea deciziei civile din data de 22.09.2010, în schimbul ajutorului primit, Leonte Ioan i-a cedat lui Osoianu Emanuel o participație la firma beneficiară a deciziei judecătorești, SC Pescăruș 2005 SRL, printr-o operațiune de majorare de capital, în urma căreia Osoianu Emanuel a devenit asociat cu 20% la firma în cauză (părțile sociale respective fiind evaluate la 84.766 euro)”, menționează DNA.

Pentru a asigura recuperarea pagubei cauzate prin infracțiunile ce fac obiectul prezentei cauze s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra suprafeței de 282,5 hectare teren, amplasat în extravilanul comunei Gorban, intabulat în favoarea SC Pescăruș 2005 SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Iași. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata