Preşedintele Turcinov: Ucraina nu va accepta niciodată „ocuparea teritoriului său”

Ucraina nu va accepta niciodată ‘ocuparea teritoriului său şi va face tot posibilul pentru eliberarea acestuia’, a spus vineri preşedintele interimar ucrainean, Olexandr Turcinov, după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a promulgat alipirea Crimeii la Federaţia Rusă, potrivit EFE.

Kievul este dispus să soluţioneze conflictul din Crimeea numai prin mijloace paşnice şi cu medierea ONU, a spus preşedintele ucrainean într-o conferinţă de presă la care a participat şi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Olexandr Turcinov a propus, de asemenea, crearea unei zone demilitarizate şi a cerut ONU să trimită o misiune de observatori în peninsula de la Marea Neagră. ‘Acest lucru este deosebit de important în situaţia în care zilnic au loc provocări la adresa militarilor ucraineni care îşi fac datoria constituţională în Crimeea’, a spus preşedintele.

Ban Ki-moon a pledat la rândul său pentru dialog între Ucraina şi Rusia şi a cerut ambelor părţi să se abţină de la retorica ostilă şi de la provocări. ‘Actuala criză se poate soluţiona numai pe cale paşnică şi diplomatică, în baza principiilor Cartei ONU: suveranitatea şi integritatea teritorială’, a spus acesta.

‘Insist ca Ucraina şi Rusia să înceapă un dialog direct’, a mai spus secretarul general al ONU, potrivit căruia ‘cu cât se va amâna acest dialog, cu atât se va îndepărta soluţionarea crizei’.

Ban Ki-moon a subliniat că nu poate prevedea următorii paşi sau reacţia preşedintelui Putin, însă a cerut comunităţii internaţionale să evite ca actualul conflict regional să devină unul global.

Olexandr Turcinov a mai declarat că Kievul este dispus să participe la dialog, în orice format, cu condiţia ca Moscova să-şi retragă trupele din Crimeea.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a promulgat vineri legea privind ratificarea Tratatului de reunificare a Crimeii şi Sevastopolului cu Rusia, precum şi legea privind primirea în componenţa Federaţiei Ruse de noi subiecţi (Republica Crimeea şi oraşul Sevastopol), documente aprobate anterior de cele două camere ale parlamentului federal rus. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
2 Comentarii
  1. BOBY VEGAS spune

    UCRAINA MERITA CU VARF SI INDESAT TOT CE I SE INTAMPLA …SI ASTA PTR CA SI NOI ROMANII SUFERIM SI ACUM PTR …BUCOVINA DE NORD ..TINUTUL HERTA ..SUDUL BASARABIEI – BUCEAGUL ..CE CAUTA UCRAINA LA GURILE DUNARII SE STIE CA ACELE TEROTORII AU FOST ROMANESTI DIN TOTDEAUNA ..INSULA SEPILOR ETC DECI …UCRAINA MERITA ….SI AR TREBUI SA NU O MAI COMPATIMIM ATATA ….NU UITATI CA A FACUT CE A VRUT PESTE ROMANIA SI UE …CU CANALUL BASTROIE ….AU MUTAT FRONTIERA – BALIZELE PE DUNARE DE FATA CU GRANICERII ROMANI CARE NU AU FACUT NIMIC …..NICI IN MAREA NEAGRA UCRAINA NU RESPECTA DELIMITAREA MARINA CARE ESTE IN VIGOARE …DECI MA REPET CE PLANGETI ATATA PTR UCRAINA EI NU DAU DOI BANI PR ROMANIA !TREZITI – VA DRACULUI ODATA …

  2. Tomica cel vechi spune

    Cine vorbeste? Din totdeauna hotul striga cel mai tare ”prindeti hotol!” Un stat artifical, format din raptul de la vecini: Romania, Polonia, Cehoslovacia, Ungaria fabricat de cel mai mare criminal cunoscut in istorie – asa zisul stalin ca o colonie a imperialismului rus. Si sa nu uitam: cu complicitatea celor doi mari aparatori ai democratiei: Rosevelt, mai ales, si Churchil. Si sa nu-i plangem pe plutocratii kievleni, corupti pana la nu se mai poate! EU si altii isi fac iluzii in privinta loialitatii acestora. Si ianusevici la inceput a vrut UE si sa nu credeti ca actualii sunt mai breji! Dupa ce au furat tot ce se putea fura acuma striga help dupa banii contribuabililor europeni! Macar tarul putin stie de ce le-a oferit bani: coloniile trebuie intretinute ca sa le poti stoarce! Europenii ce vor primi in schimb? Numai probleme! O piata? Poate dar cu ce adaos comercial? Un paravan fata de rusia? Discutabil! Ocaua va fi mai mare decat daraua!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata